Bronzatul la solar ar putea fi reglementat precum tigarile sau alcoolul!

Ultima actualizare: 25-06-2012 14:53

Asta vor cere dermatologii Ministerului Sanatatii, dupa ce acum doua saptamani expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au anuntat ca razele ultra-violete din aceste aparate nu mai sunt posibil cancerigene, ci sigur cancerigene.

 

Specialistii vor inainta mai multe propuneri care sa faca obiectul unui proiect legislativ, care sa reglementeze activitatea saloanelor de bronzat.

Astfel, e posibil ca de la sfarsitul anului, sa fie introduse niste restrictii. Asta inseamana ca minorii sub 18 ani sa nu aiba acces la solar, o sedinta sa nu dureze mai mult de 5 minute, iar pe an, un om nu trebuie sa faca mai mult de zece sedinte. In plus, la fiecare procedura, clientii trebuie sa poarte obligatoriu ochelari de protectie.

In plus, e posibil sa fie introdus si un consimtamant scris al clientului, prin care acesta sa inteleaga riscurile la care se expune prin folosirea solarului. 

Pentru 6 lei sedinta, doamnele si domnisoarele stau inchise intr-un tub cu lampi puternice si se aleg cu pielea ciocolatie, in urma expunerii la radiatiile ultraviolete artificiale. Numai ca in timp acestea inseamna imbolnavire sigura, sustin expertii OMS. Riscul de a face cancer de piele apare de la primele sedinte si este cu 75% mai ridicat in randul tinerilor.

Drept urmare, dermatologii romani reactioneaza. Acestia spun ca solarele se afla acum in aceeasi categorie cu tigarile ori alcoolul si ar trebui folosite cu anumite restrictii.

Exista persoane care spun ca merg la solar pentru ca razele ultra-violete ajuta organismul sa acumuleze vitamina D3. Fals.

Desigur, si cand va expuneti la soarele natural, luati aminte de restrictii: faceti plaja numai dimineata, intre 7.00 si 11.00 si seara, dupa ora 18.00, ca sa evitati arsurile solare. Si intotdeauna aplicati o crema de protectie.

 Bronzatul artificial este contraindicat:

- persoanelor cu fototip cutanat 1 si 2 :

- persoanelor cu pielea alba, cu par blond sau roscat, ori cu ochi albastri

- persoanelor care se ard intotdeauna si care rareori se bronzeaza

- persoanelor sub 18 ani

- persoanelor cu istoric familial sau personal de cancer cutanat 

- celor cu un numar mare de alunite, femeilor insarcinate, persoanelor care iau antidepresive, anticonceptionale, antifungice, antibiotice, antidiabetice

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO