Ce poti face cu bradul de Craciun. Multi sunt reciclati si transformati in ingrasamant sau peleti

Ultima actualizare: 13-01-2013 07:14

Brazii de Craciun sunt folositori si dupa ce s-au uscat. Mai multe fabrici din tara cumpara de la firmele de salubrizare pomii aruncati de romani, uneori chiar de la balcon.

Sunt tocati cu dispozitive speciale si transformati in ingrasamant natural, peleti, sau alte materiale combustibile.

Tot acest morman de brazi, adica aproximativ 6.000 de bucati, a fost colectat dintr-un singur sector al Capitalei. La nivelul tarii vorbim despte milioane de conifere.

Intr-o statie de compostare din Oradea se transforma zilnic zeci de tone de brazi nefolositori in ingrasamint organic.

Cu ajutorul acestor utilaje speciale, pomii de Craciun sunt macinati pentru inceput in bucati de cativa centimetri, dupa care resturile vegetale sunt puse la macerat.

Ingrasamantul organic realizat ajunge asadar in parcurile din marile orase sau la firmele care se ocupa cu amenajarile gradinilor. Pretul unui sac de 3 kilograme costa doar un leu.

Brazii care nu ajung in pamant nu sunt irositi. Au o alta utilitate, spun firmele de salubrizare, care aduna coniferele uscate pe care oamenii le arunca. Exista mai multe materiale combustibile care se pot face din pomii reciclati.

Brazii de Craciun mai pot fi folositi si la brichetele cu care functioneaza centralele pe peleti. Aceste centrale, subventionate de stat, sunt cautate de cei care vor sa dea mai putin pe incalzire.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO