Botis: Contractul colectiv de munca dispare


Ultimul update: Miercuri 05 Septembrie 2012 03:27
Sursa: Mediafax
Data publicarii: Joi 07 Aprilie 2011 23:54
Categorie: Stiri Sociale
Ioan Botis

Mai mult, salarii mai mari decat salariul minim garantat in plata aprobat de Guvern vor putea fi negociate la nivel de unitate, liderii sindicali nationali pierzand astfel "obiectul muncii".

"Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta. Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial", a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd "obiectul muncii" legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, "de linia a doua si a treia" vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.

"Un lucru pe care as vrea sa-l precizez, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» - extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor salariatilor. Economia Romaniei, la fel ca oricare alta economie, are nevoie sa respire pe tonalitati diferite, este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat ca este oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convinga partenerii care este forta lor de dezvoltare", a adaugat ministrul.

Sursa: Mediafax Pro TV

Botis: Daca Basescu nu promulga noul Cod al Muncii, imi dau demisia
Ministrul muncii a fost somer. Sfaturile lui Botis ca sa fii angajat
Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri in 2011
VIDEO PROTVPLUS.RO