Efectele legii "Darea in plata". Ce i-a speriat pe romani si i-a facut sa se grabeasca sa isi caute o locuinta
Incertitudinea creata de 'legea "darii in plata'' a facut ca cererea de pe piata imobiliara sa se dubleze fata de anul trecut.
Potrivit Asociatiei Brokerilor Imobiliari, cei care doreau sa-si cumpere o locuinta cautau luni bune ca sa gaseasca cea mai buna oferta.
Acum, tinerii se grabesc sa semneze actele in cateva saptamani. Si asta pentru ca s-a tot avansat ideea ca legea Darii in plata va anula programul ''Prima Casa'', iar avansurile la credite vor creste chiar si pana la 45%.
"- Ce v-ar interesa?
- O garsoniera sau un apartament cu 2 camere.
- Avem o varianta, un apartament cu 2 camere redus de la 35.200 la 29.900."
Andrei si-a propus sa se mute de la Targu Jiu la Bucuresti, asa ca a venit la targul imobiliar din Capitala. Se numara printre tinerii pe care ii sperie gandul ca aprobarea legii darii in plata ar putea anula programul Prima Casa, dupa cum au amenintat bancile.
Andrei Carstea, client: "Tocmai acest lucru m-a facut sa grabesc putin lucrurile si sa incerc sa cumpar acum, cat se mai poate, pentru ca nu se stie pe viitor ce se va intampla. Avansul e mic acum, 5% din valoare, e foarte bun.
Reporter: V-ati permite mai mult?
Andrei Carstea, client: Nu foarte mult, 10-15% maxim, dar la cum se aude cu darea in plata e 30-40%, deja e imposibil."
Si nu e singurul care gandeste asa.
Anda Milea, consultant vanzari: "Oamenii intreaba de ce tipuri de apartamente sunt disponibile, ce tipuri de apartamente s-ar incadra in suma pe care o banca o poate oferi si astfel vor ca intr-o luna maxim sa faca achizitia. "
O analiza a unei banci de la noi arata ca 60% dintre potentialii clienti, in special tineri, nu vor mai putea lua un imprumut daca se va aplica legea darii in plata. Asta in conditiile in care avansul la credite ar putea creste cu pana la 45%, potrivit estimarilor BNR.
Dragos Vilceanu, presededinte ABI: "Piata e efervescenta, oamenii se grabesc foarte tare si cererile sunt de doua ori mai multe fata de anul trecut."
Lucru confirmat si de notari, dar si de Fondul National de Garantare a Creditelor. Daca in ianuarie existau 150 de solicitari de garantare pe zi, in februarie sunt peste 240.
Pentru cei foarte grabiti, reducerile de la targ ajung si pana la 15%.
Adina Patilea, organizator: "Avem o reducere de 2.500 de euro, in cazul unui apartament de 3.000 de euro, in cazul unei vile chiar de 5-10.000 de euro"
Astfel, pretul unei garsoniere porneste de la 17.500 de euro, iar cel al unei case de la 65.000 de euro.