Bolnavii din Romania, condamnati sa se inscrie pe listele de asteptare. O femeie cu cancer, operata abia dupa 4 luni

Dată publicare: 24-09-2015 18:50
Dată actualizare: 27-09-2015 07:29


Operatii, cure de citostatice sau investigatii amanuntite. Pentru absolut toate, asteapta bolnavii din Romania, cu lunile.

Listele au devenit o obisnuinta in spitalele de stat, mai ales pentru suferinzii, care depind de asigurare si nu au bani sa se trateze in sistemul privat. Pe cat de multe sunt cazurile noi diagnosticate, pe atat de putini sunt specialistii, iar, din aceasta cauza, situatia din sistem s-a cronicizat.

Pe pat este asezata o bolnava care are cancer tiroidian. I-a venit randul sa fie operata. Zilnic, doar 11 pacienti au sansa sa intre in sectie de chirurgie endocrina de la Institutul Parhon.

Pacienta a fost operata dupa ce a stat 4 luni pe lista de asteptare. Colega ei de salon sta de 2 luni si va intra si ea la operatie. Prioritate la aceste inteventii chirurgicale au pacientii cu cancere grave si copiii.

Cei doi medici sunt depasiti de situatie.

Reporter: Cati oameni asteapta la dvs. sa ii operati?
Mircea Ghemigian, medic chirurg: "Nu stiu sa va spun, mi-e rusine sa va spun. E o lista intreaga, sunt programari pe 2016, o lista de sute de persoane ..."

Cum s-a ajuns aici? In general, pentru ca romanii au carenta de iod si fac gusa endamica, sustin chirurgii. Iar, in particular, din cauza numarului mare de radiografii facute in copilarie in zona capului.

Asteptarea se muta dupa operatie la tratament. Pentru terapia cu iod radioactiv cura incepe abia dupa 20 martie 2016.

Adrian Goldstein: "600 de pacienti sunt acum, asteapta pe liste. Nu putem trata mai mult de 24 de pacienti pe saptamana.
Disperarea e mare la noi."

Situatia nu este singulara. Se intampla la fel la institutul Fundeni, unde oamenii asteapta pentru tomografii sau la Spitalul Sfantul Luca, unde programarile la curele de citostatice se intind pe 3 luni.

Cei din Ministerul Ssanatatii spun ca peste tot in lume exista liste de asteptare. Autoritatile sustin ca au deblocat 5000 de posturi in sanatate, insa cele mai multe au ramas neocupate.


VIDEO PROTVPLUS.RO