Bolile genetice depistate mai usor de patrupede
Se apreciaza ca omul a intalnit cainele acum mai bine de 12.000 de ani, pentru ca mai apoi sa dezvolte o relatie speciala cu acesta, bazata pe afectiune, respect si ajutor reciproc.
Descoperirile recente, facute de Universitatea Uppsala din Suedia si de Institutul MIT si Harvard, Cambridge, Massachusetts, ne fac insa sa credem ca in viitor cainii nu vor mai fi doar animale de companie, ci vor ajuta la depistarea mutatiilor genetice ce conduc mai apoi la boli umane. Acest lucru este posibil deoarece ei au deseori infectii asemanatoare cu ale oamenilor.
"De exemplu, a fost gasită o mutatie genetica ce se transforma apoi in ceea ce numim orbire in timpul zilei, care afecteaza rasa Dachshund", explica Lindblad-Toh, unul din cercetatori. O boala similara poate sa apara si la fiintele umane, iar analizarea proteinei mutante din canine duce la descoperirea de noi informatii ale afectiunii la oameni.
Ca un exemplu la cele de mai sus, in Suedia mai mult de o treime din cainii English Springer Spaniel sunt diagnosticati cu tumori mamare, echivalentul uman al cancerului la san. Printre rasele ce au fost declarate ca avand un risc crescut de tumori maligne mamare se afla Cocker Spaniel, German Shepherd si Boxer, fiind probabil ca acestea sa poarte factorii genetici ai acestui tip de cancer.
Daca genele implicate in boala ar putea fi extrase, ar insemna o noua oportunitate de a imbunatati prevenirea, diagnosticarea si tratamentul cancerului uman la san.
Sursa: Science Daily, Pro TV
Etichete: cancer, boli, caine, ADN, gene, boli genetice,
Dată publicare:
26-10-2008 00:00