Funeriu: "Nu vreau o Romanie cu mana intinsa". Solutia pentru universitatile fara locuri ocupate

Dată publicare: 06-09-2011 17:03
Dată actualizare: 03-10-2012 02:50


Promovabilitatea la examenul de bacalaurat din anul scolar 2010-2011 pentru ambele sesiuni a fost de 53%, ceea ce inseamna ca 111.125 candidati au promovat acest test national.

"Vorbim de o promovabilitate de 53% ale ambelor sesiuni ale examenului de bacalaureat. Putem spune ca 111.125 de candidati au promovat bacalaureatul din anul scolar 2010-2011", a precizat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, intr-o conferinta de presa.

El a spus, de asemenea, ca la sesiunea de toamna au fost inregistrate 20.019 contestatii. Intrebat cine este responsabil de rata scazuta de promovabilitate, ministrul a raspus ca este o responsabilitate colectiva care trebuie asumata cu responsabilitate.

"Aceasta este filozofia MECTS din Romania. Vreau o Romanie cu fruntea sus si nu una cu mana intinsa", a mentionat Funeriu.

Potrivit ministrului, universitatile care vor avea dificultati pentru ca nu au toate locurile ocupate din cauza numarului mare de candidati care nu au promovat bacalaureatul au mai multe solutii, una dintre ele fiind fuziunea.

"Ministerul Educatiei incurajeaza fuziunea dintre universitati. Ce ne-ar strica sa avem o universitate mare la Timisoara, una singura la Iasi. Sa avem cate o universitate foarte puternica", a sustinut ministrul Daniel Funeriu.

El a precizat ca disiparea resurselor prin finantarea universitatilor pentru programe neperformante a facut ca nicio institutie de invatamant superior sa nu intre in topurile internationale. Intrebat totodata ce se va intampla cu candidatii care au fost respinsi la bacalaureat, ministrul a spus ca acestia trebuie "sa-si urmeze cursul vietii asa cum si l-au asternut pana acum".


VIDEO PROTVPLUS.RO