Blocurile vechi, reabilitate încet şi prost. "Curge apa în casă de câte ori plouă"
Programul Ministerului Dezvoltării, prin care ţara noastră ar trebui să aibă până anul viitor peste 170 de mii de apartamente reabilitate la nivel naţional trenează.
Sub 10 la sută dintre locuinţe au fost modernizate energetic în ultimii zece ani. Mai mult decât atât, oamenii se plâng de birocraţie, de firmele care fac lucrări de mântuială, dar şi de neînţelegerile cu vecinii.
În Cluj-Napoca sunt peste .1600 de blocuri construite înainte de anii '90, însă până acum doar 100 au fost izolate termic cu ajutorul fondurilor guvernamentale.
Ciprian Oniga, reprezentant firm[ administrare blocuri: "Noi am avut un caz în care s-a câştigat licitaţia, iar respectivul trebuia să se apuce de lucru, nu s-a întâmplat acest lucru şi s-au pierdut banii."
Pe de altă parte, vorbim şi de contribuţia pe care trebuie să o plătească locatarii: 25% din costurile totale, sume deloc de neglijat pentru bugetele celor mai multe dintre familii. La fel de adevărat este ca în unele cazuri lucrările sunt făcute de mântuială.
"Curge de câte ori plouă. Asta e după ce l-au reabilitat, calitatea lucrărilor lor. Uitaţi petele! Lucrare făcută în bătaie de joc!", spune o locatară.
"Bătaie de joc! S-a infiltrat pe lângă beton şi a ajuns în casă. Le-a udat mobila oamenilor”, declară alt locatar.
O altă situaţie este aceea în care proprietarii şi-au izolat singuri locuinţele.
Ciprian Oniga, reprezentant firmă administrare blocuri: ''Li se cere să îşi desfiinţeze aceste lucrări neautorizate înainte să înceapă lucrarea propriu-zisă şi practic sunt reticenţi şi ăsta e principalul lucru care ne face pe noi să nu mai depunem proiecte."
2018 a fost cel mai prost an al programului de reabilitare termică finanţat de stat. Primăriile au cheltuit doar 27,5 la sută din fondurile alocate şi au reuşit să anvelopeze termic doar...12 blocuri, adică 3,3 la sută din numărul de apartamente programate.
În Bistriţa, din cele 22 de mii de apartamente care ar avea nevoie să fie reabilitate termic, mai puţin de 1000 sunt în regulă.
Mihai Ruşti purtător de cuvânt primăria Bistriţa: "60% sunt fonduri europene şi 25-30% din bugetul local, iar restul de cetăţeni."
Iar în Alba Iulia din 300 de blocuri, doar 6 respecta acum standardele. Chiar dacă unele blocuri au fost anvelopate cu fonduri europene nici aici nu stăm grozav, rata de absorbţie fiind foarte mică.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, bloc, lucrari, fonduri, apartamente, reabilitare,
Dată publicare:
20-03-2019 06:59