Batrani monitorizati cu ajutorul electrocasnicelor inteligente. Planul prin care sunt ajutate noua familii din Brasov
Mai multe familii de batrini din Romania, dar si din Danemarca, Italia si Olanda participa la un studiu european menit sa-i ajute pe acesti oameni vulnerabili sa se descurce mai bine singuri.
Tehnica le poate veni in ajutor: prin bucatarii inteligente, dotate cu tot felul de senzori, pensionarii sunt avertizati cand ajung in situatii de risc. Deocamdata, 9 familii din Brasov au primit astfel de aparate sofisticate, care "vad", de exemplu, de cate ori deschid frigiderul sau ce fel de mancare, isi pregatesc.
Acest pensionar de 75 de ani traiste singur: cei doi copii ii trimit bani, il viziteaza uneori, dar nu se pot muta cu el. Pentru ca participa la studiul condus de Universitatea din Parma, batranul a primit un aragaz care-si programeaza singur timpul de coacere, in functie de meniul ales si un frigider care semnaleaza de cate ori pe zi e deschis.
Deocamdata, omul abia invata secretele aparatelor, si spune ca ele nu numai ca ii usureaza viata, dar il si protejeaza.
"M-a avertizat ala cu fumu', ca am uitat cafeaua aici si a facut un fum in casa. Apare alarma si se opreste gazul", a povestit Octavian Popescu.
Si sotii Orban au ramas singuri, dupa ce copiii s-au asezat pe la casele lor. Sunt foarte ocupati acum sa desluseasca minunile tehnicii.
Datele culese din toate aceste bucatarii sunt trimise direct in Italia.
"Se primesc date de la toti senzorii, iar aceasta masina transmite prin internet mai departe, catre un server central care se afla aici la noi", spune managerul de proiect.
"Pentru persoanele care stau singure, se va putea evita institutionalizarea lor", considera directoarea Directiei de Servicii Sociale Brasov.
Monitorizarea batranilor prin intermediul electrocasnicelor inteligente dureaza un an. Si in final, va fi creata aparatura special adaptata nevoilor lor.