Banii cheltuiți pe cursuri de calificare. Statul dă până la 4.000 de lei lunar de persoană


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 10 Noiembrie 2017 21:20
Categorie: Stiri Sociale

Tot mai mulți angajatori români se gândesc să importe forță de muncă din Thailanda sau Vietnam pentru că nu mai au cu cine lucra.

Deși statul român organizează sute de cursuri de calificare anual, puțini absolvenți se și angajează în țară. Cu diploma în buzunar, mulți pleacă în străinătate.

În tot acest timp, dacă angajatorii nu au pe cine se bază, guvernatorul BNR spune că în România există patru milioane de oameni care nu au un loc de muncă pentru că nu își doresc asta.

Cațiva bărbați urmează cursurile de calificare pentru mecanici auto organizate gratuit de stat. Durează 4 luni, iar la final primesc un certificat recunoscut în Uniunea Europeană. Alexandru este mecanic de 15 ani și îi supraveghează pe cursanți.

Printre cursanți este și Gabriel. Are 20 de ani și a absolvit liceul de arte plastice Nicolae Tonitza, însă nu a reușit să ia bacalaureatul.

Gabriel: ''E interesant mai ales când a scos roata și cum erau asambate diverse piese. Nu m-am gândit la salariu.”

Și domnul Dumitran la 59 de ani, de meserie lăcătuș confecții, învață acum cu simț de răspundere să repare mașini. Și-a pierdut slujba acum un an.

Dumitran Amarian: “Sincer mă simt bine''

Service-urile auto se plâng însă de lipsă de muncitori buni. Prin acest atelier au trecut 3 serii de elevi și doar 2 au fost angajați.

Cristian Olteanu, șef de atelier: ''Sunt și care vin, fac cursuri, dar nu rămân chiar dacă e nevoie. Noi am angajat pe partea de caroserie 4-5 persoane instant, salariul pleacă de la 2 mii de lei''

Iar pe la service-ul doamnei Maria au fost sute de oameni cu o calificare în domeniu, dar nimeni nu a rămas să muncească.

Maria: ”Au mai venit persoane cu asemenea diplome, dar să știți că ce scrie pe diplomă niciodată nu se potrivește cu ce e în practică. Am nevoie de tinichigiu, electrician, spălător, nimeni nu sună..Nimeni nu vrea să muncească. Ne am gândit să aducem forță de muncă de afară, din țări puțin dezvoltate.”

Statul dă până la 4.000 de lei lunar pentru fiecare cursant. Bani aruncați pe apa sâmbetei, de cele mai multe ori.

Anual, agențiile pentru ocuparea forței de muncă organizează peste 800 de cursuri de formare și calificare. Câți bani a investit statul în ele - imposibil de spus din moment ce Ministerul Muncii nu ne-a răspuns încă la această solicitare. Dar știm că anul acesta 16.000 de oameni au participat la astfel de cursuri, 90 % dintre ei fiind șomeri: absolvenți sau persoane care au rămas fără loc de muncă, pentru care statul plătește peste 5 milioane de lei lunar indemnizații de șomaj.

Mugur Isărescu: "E ceva care ne poate îngrijora chiar mai mult. Avem o populație inactiva, nu o regăsim, e posibil că ea să migreze. Aproape 4 milioane de persoane cu vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani, care deși sunt în vârstă de muncă nu au și nici nu caută un loc se muncă.”

În prezent, în țara sunt 26.000 de locuri de muncă vacante.

VIDEO PROTVPLUS.RO
mita, spaga
Flagrant la spital, în Cluj. Un medic renumit, arestat la domiciliu după ce a luat mită
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon. Cine este victima
Studenții afirmă că ministrul Andronescu nu susține măsurile ministrului Teodorovici
Greșeala pe care o fac părinții care caută pe net cum să își crească și educe copiii
Podul din apropiere de București care se închide circulației timp de 6 luni
Raport OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume
horoscop ora nasterii
Românii care vor să-și afle ora nașterii, pentru a-și schimba destinul. Câți bani cheltuie
Titularizare 2019. Peste 2600 de candidați susțin miercuri examenul în București
Au pierdut în incendiu și casa, și banii luați pe un apartament. Cum îi puteți ajuta
Hotel modern, cu sală de nunți, construit lângă o bijuterie medievală din Hunedoara
O fermă inedită, deschisă lângă Sanctuarul de urşi de la Zarneşti. Ce se întâmpla cu animalele chinuite
Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Domeniile cele mai afectate