Bani risipiti: investitii de zeci de mii de euro in trecerile de pietoni


Ultimul update: Joi 18 Octombrie 2012 16:13
Data publicarii: Vineri 03 Septembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Calcam pe zeci de mii de euro si nici macar nu realizam. Se intampla de fiecare data in Bucuresti atunci cand traversam strada pe trecerile de pietoni dotate cu sistem de avertizare cu panouri solare.

Investitia, platita din bugetul statului, depaseste in toata Capitala 5 milioane de euro pentru 64 de zebre noi. Culmea este ca totul s-ar fi putut realiza si la jumatate de pret, ca in Brasov, de pilda.

Doua panouri solare, patru sisteme de avertizare optica, patru indicatoare si patru senzori de miscare, in total 86 000 de euro. Atat costa un sistem complet pentru o trecere de pietoni sau, altfel spus, cat un apartament cu doua trei camere intr-o zona buna a Capitalei. Si nu ca am nega utilitatea unui astfel de sistem, insa pretul e cam piperat, asta in conditiile in care in alte judete acelasi sistem costa mai putin de jumatate din pretul obtinut in Bucuresti.

De aceeasi parere sunt si bucurestenii dar, culmea, si primarul capitalei, cel sub mandatul caruia au fost cumparate astfel de marcaje.

Primaria a platit peste 5 milioane de euro pentru trecerile dotate cu panouri solare, lucru confirmat oficial de adminsitratia drumurilor publice, iar banii au intrat in contul unei firme din Bucuresti al carei patron este italian. Aceasta a facut apoi 64 de treceri de pietoni cu panouri solare in zonele cu risc crescut de accidente.

Gasim dovada ca se putea mai ieftin la nici 200 de km distanta de Capitala, in Brasov. Conform viceprimarului din orasul de sub Tampa, pretul unei treceri de pietoni simple este 2500-3000 de euro. Aceasta trebuie intretinuta lunar, ceea ce inseamna alte cheltuieli. In schimb, o trecere de pietoni cu leduri costa 1200 de euro si nu necesita intretinere.

Si sa nu uitam: achizitia a fost facuta din bani publici, in plina criza economica.

Licitatiile publice organizate in Romania sufoca bugetul
In vremuri de criza, autoritatile cheltuie 500.000 de euro cu ... liliecii
Taiem pensii si salarii, dupa ce bugetul a fost pradat de milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO