Satul barbatilor parasiti. Situatia delicata creata intr-o comuna din Iasi de femeile plecate la munca in strainatate
Satule de viata amara de acasa ori pur si simplu dornice de un nou inceput, sute de romance incep o alta viata in tarile in care au plecat sa munceasca. Isi castiga independenta financiara si renunta la barbatii pe care ii intretin in Romania.
Numai intr-o comuna din Iasi, 60 de cupluri s-au despartit de la inceputul acestui an. La mijloc, din pacate, cad uneori victime copiii, care in urma separarii raman in grija unui singur parinte.
"Copiii vorbesc, dar ei nu stiu, ma intreaba cand vine mama acasa. Cateodata, ii mai mint si eu", povesteste Petru Chirila. Sotia lui a plecat din tara acum 5 ani. Atunci, cei doi au decis ca vor duce un trai mai bun daca femeia merge sa munceasca in Italia. Dupa 6 luni, insa, nevasta l-a anuntat ca si-a gasit un iubit si ca nu se mai intoarce la viata ei din Romania si nici la cei doi copii pe atunci de 2 si 3 ani.
Barbatul a ajuns maestru in bucatarie: "Eu nu ma laud, dar mi-au zis copiii sa merg la 'MasteChef', dar va dati seama ca nu am timp", spune el
Dupa ce a asteptat o vreme ca sotia sa revina la sentimente mai bune, barbatul a decis sa divorteze. "Dupa numai 5 luni jumatate s-a gasit cu respectivul tip, despre care sustine ca este marea ei dragoste si eu, unul, si cei doi copii ai nostri am fost lasati de izbeliste. De un an nici nu a mai sunat", afirma el.
Asistentii sociali din comuna Tomesti spun ca anul acesta se confrunta cu un numar record de astfel de cazuri. De la inceputul verii, in fiecare zi cate un cuplu ia decizia sa divorteze. "Pleaca femeile, mamele de copii, lasandu-si ori pe sot, ori pe parinti. Situatia economica le face sa mearga in strainatate", explica Greta Insuratelu, asistent social comuna Tomesti.
"Unele dintre ele aleg sa divorteze, per general viata poate fi altfel decat viata pe care o traiau aici", spune si Catalin Luca, psiholog.
Cei de care nu se pot ocupa tatii sau macar bunicii ajung in grija statului. Pentru fiecare copil institutionalizat intrat in sistemul de protectie sociala, statul cheltuieste 1.700 de lei lunar. Traumele celor mici sunt, insa, infinite.
Sursa: Pro TV
Etichete: munca in strainatate, asistenta sociala, divorțuri,
Dată publicare:
28-06-2014 19:57