Avertisment de la profesori: implicarea excesivă a părinților în școala copiilor poate dăuna

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 17 Ianuarie 2018 07:15
Categorie: Social

Implicarea excesivă a părinţilor în activităţile şcolare poate avea un efect negativ asupra copiilor - avertizează cadrele didactice. Profesorii susţin că noile generaţii de părinţi sunt cu totul altfel decât cele anterioare.

Mulţi ajung să se implice atât de mult încât le spun cum ar trebui să se desfăşoare ora, iar asta le subminează autoritatatea în faţa elevilor. De cealaltă parte, părinţii susţin că atenţia pe care o acordă şcolii vine pe fondul unui sistem de învăţământ plin de lipsuri.

Din dorinţa de a fi cât mai aproape de copil, în educaţia lui, mulţi părinţi ajung să se comporte ca nişte profesori, susţin chiar cei calificaţi să se afle la catedră. Cadrele didactice spun că familiile se implică în toate capitolele care privesc şcoală: de la dotarea claselor, la temele de acasă şi modalităţi de predare. Iar asta are atât efecte pozitive, dar şi negative.

Alexandru Enache, directorul şcolii gimnaziale nr 56: ”Implicarea părinţilor înseamnă: alegerea ofertei educaţionale, să fie foarte implicaţi în cadrul comitetului de părinţi, dar există şi cazuri în care părinţii se implică mai mult decât ar trebui, inclusiv în ceea ce priveşte politica internă a actului educaţional, ceea ce trebuie să rămână numai la nivelul dirigintelui, învăţătorului, la nivelul şcolii."

Dana Voinea,directorul şcolii gimnaziale nr 1: "Cam jumate din dotare este din partea asociaţiei de părinţi. Se implică în tot, poate câteodată chiar şi în ceea ce nu ar trebui, prin "ar fi trebuit să li se predea teorema lui Pitagora în felul ăsta, nu în felul ăsta."

S-au dus vremurile în care adulţii luau contact cu şcoala doar la şedinţele cu părinţii. Acum, sunt organizaţi pe grupuri de WhatsApp şi discuta zilnic despre problemele şcolii.

"Ținem legătura cu doamna învăţătoare cât de des putem, evident şi ne interesăm ce probleme au copiii în şcoală."

"Avem un grup de Whatsapp
- Ce discutaţi pe grup?
- Probleme legate de şcoală, de lecţii, de teme, de ce s-a făcut la oră."

Atât timp cât rămâne între adulţi, comunicarea e încurajată. Dacă părerile părinţilor despre profesori ajung, însă, la copii, asta poate afecta actul educaţional, susţin dascălii.

Dana Voinea,directorul şcolii gimnaziale nr 1: "Implicarea părinţilor ar fi cea mai frumoasă dacă ar veni să vorbească cu noi. În niciun caz să nu se apuce să povestească cu copilul vizavi de profesor, lucru care s-a întâmplat în ultimul timp."

Alexandru Enache, directorul şcolii gimnaziale nr 56: "Poate să submineze autoritatea profesorului în clasă şi poate să creeze şi animozităţi faţă de alţi părinţi care înţeleg că rolul părintelui este să ajute şi să fie un umăr pe care şcoala să se sprijine."

De câţiva ani încoace, părinţii au început să aibă un cuvânt de spus şi la nivel oficial, Federaţia Asociaţiilor de părinţi fiind prezentă la discuţiile ministeriale privind schimbările din învăţământ.

 

Elevii români, despre opera lui Mihai Eminescu: ”Exprimările lui sunt prea siropoase”
Elevii români, despre opera lui Mihai Eminescu: ”Exprimările lui sunt prea siropoase”
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul