Aventura înscrierii la grădiniță, pe criterii de selecție inventate. ”Să nu plângă mai mult de 2 zile”
Dacă acum copiii pot fi înscrişi direct la şcoală, până în 2030, toţi cei trei ani de grădiniţă vor deveni obligatorii. Parlamentul a decis ca schimbarea să fie introdusă treptat, astfel încât sistemul să se adapteze.
Legiuitorii nu au luat însă măsuri pentru a controla haosul din grădiniţele publice, unde nu sunt locuri suficiente, iar unii administratori îşi permit să inventeze criterii ilegale de selecţie.
Grădiniţa ”Voinicel” din Chitila este nouă, cochetă şi inaccesibilă, susţin părinţii unor copii gemeni, după discuţia avută cu administratorul unităţii. Mama spune că i s-au indicat criterii dincolo de limita legii pentru a depune dosarul de înscriere.
”Să nu plângă în perioada de acomodare mai mult de două zile, pentru că altfel nu ne mai primeşte. Să renunţăm la scutec. Copiii să reuşească să se hrănească singuri, neajutaţi. Nu erau recomandări, exact aşa le-a şi numit: condiţii. Avea funcţie de conducere şi nu ne-am permis să întrebăm dacă sunt scrise undeva”, spune mama gemenilor.
Nici nu sunt, recunoaşte directoarea grădiniţei.
Daniela Militaru, director: ”Nu există acest aspect drept criteriu, fiecare părinte este ajutat să îşi aducă copilul.”
Din păcate, părinţii au renunţat. La fel au păţit şi alţii, descurajaţi de directori că nu vor avea loc, pentru că listele de aşteptare pentru înscriere sunt foarte lungi. Un alt abuz...
Simona Hangu, director adjunct Școala 190: ”Nu este prevăzut în nicio procedură, în nicio metodologie. Este contrar procedurilor Ministerului Educaţiei Naţionale.”
Se merge pe ideea de "primul venit, primul servit". Departajarea ţine cont de situaţia familială, de apropierea de domiciliu sau de serviciul părinţilor şi de prezenţa unui frate în grădiniţă.
”Se depun cereri la mai multe grădiniţe, nouă ni s-a recomandat în jur de 3, să fim siguri că prinde un loc”, spune o mamă.
Din toamnă, vom avea 665.000 de locuri în grădiniţele de stat, în creştere faţă de 600.000 în anii trecuţi. Pentru Capitală sunt aprobate 35.000 de locuri în grădiniţele de stat şi alte 10.000 în cele private. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul celor particulare îl depăşeşte pe cel al grădiniţelor publice. Şi totuşi, căutările sunt mai mari tot la stat.
Vestea bună e că 40 de grădiniţe construite de la 0 cu fonduri ale Băncii Mondiale au fost deja recepţionate de Ministerul Educaţiei. Vestea proastă e că toate sunt în mediul rural sau în oraşele mici.
În acest context cu multe hibe, Parlamentul a adoptat planul care introduce grădiniţă obligatorie. Toţi copiii vor face cel puţin grupa mare până în 2020, pe cea mijlocie până în 2023 şi vor avea neapărat trei ani de educaţie preşcolară, până în 2030.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!