Avem prea putini salariati care sustin plata prea multor pensii


Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 11:16
Data publicarii: Marti 25 Ianuarie 2011 18:43
Categorie: Stiri Sociale

Scandalul pensiilor speciale scoate la lumina principalele motive care au dus la saracirea bugetului de asigurari sociale. Au ramas prea putini salariati care sustin plata prea multor pensii.

Avem doua milioane de romani care au peste 45 de ani si nu lucreaza. Sau cel putin nu cu acte, astfel ca nici nu platesc vreo contributie. In aceeasi categorie intra somerii, care nu mai primesc indemnizatie, si cei care pur si simplu prefera sa stea acasa.

La cei 57 de ani, Ionel Fornea traieste dintr-un ajutor social de 220 de lei, bani neimpozabili. Ar putea sa mai munceasca, dar sustine ca nu-l mai angajeaza nimeni.

Gigi Enache, sudor de meserie, mai prinde din cand in cand cate o lucrare pentru care este platit la negru.

Aurica Culcear a reusit sa-si gaseasca de munca in strainatate, dar cum nici acolo lucrurile nu mai merg s-a intors in tara, unde vrea sa iasa la pensie. Problema este ca in ultimii ani, cat a stat in Italia, femeia nu a mai contribuit in Romania. Ca multi altii.

Asa se face ca 40% dintre romanii cu varste intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza. Ceea ca inseamna doua milioane de oameni care nu dau niciun leu la bugetul de asigurari sociale.

Din aceasta cauza s-a ajuns la situatia in care 4,3 milioane de salariati trebuie sa sustina prin contributiile pe care le dau la stat 5,4 milioane de pensionari. In ultimii 20 de ani Romania "a pierdut" patru milioane de angajati.

Ce ar fi de facut? "Sa intervina statul si autoritatile locale, sa depisteze unde sunt cei mai multi inactivi si sa-i reintroduca in ONG-uri, in companii care se ocupa de fonduri europene", sustine Sorin Paslaru, redactor sef "Ziarul Financiar".

Pentru ca bugetul pensiilor nu face fata cheltuielilor, in 2011 deficitul este estimat undeva la 2-3 miliarde de euro.

Oprea ii acuza pe politicieni ca au mintit.Tabelele demonstrative cu pensii
Salariile si pensiile au daramat ministri, dar nu Guvernul.Noi legi in 2011
Pensia privata va putea fi luata in rate pana la moarte sau in 5 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO