Oprea ii acuza pe politicieni ca au mintit.Tabelele demonstrative cu pensii

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 15-09-2012 03:24


In urma scandalului legat de recalcularea pensiilor militarilor, ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, a venit cu cateva explicatii. El i-a numit "mincinosi" pe cei care spun ca au scazut pensiile si ca este birocratie.

De altfel, Ministerul Apararii Nationale a publicat de astazi pe site-ul institutiei situatia exacta a recalcularii pensiilor militare, pe baza adeverintelor de venit, pana la data de 18 ianuarie 2011.

Ministrul Gabriel Oprea a sustinut inca de la inceputul declaratiei sale de presa ca nimeni dintre pensionarii militari cu stagiul complet nu va avea o pensie mai mica de 3.000 de lei.

"Toate pensiile pe care ministerul le-a recalculat, ale celor care au stagiul complet si au sub 3.000 de lei, au crescut. Si acest lucru il poate verifica oricine, incepand de acum (...) Si din dosarele procesate pentru cariera militara incompleta, cu pensii de pana la 3.000 de lei aproximativ 80% au crescut. Deci nu ca nu au scazut, au crescut! Si doar aproximativ 20%  au scazut." - a declarat ministrul Gabriel Oprea.

Cat despre acuzatiile referitoare la "haosul" birocratic in care au fost bagati pensionarii militari, Oprea a sustinut ca toate aceste informatii sunt minciuni.

"Ideea ca militarii au fost pusi pe drumuri si au fost fortati sa aduca ei adeverintele este pur si simplu o minciuna nerusinata. Singurul drum pe care militarii l-au avut de facut a fost la centrul militar de care apartin pentru completarea unui formular. Mai departe a fost exclusiv responsabilitatea asumata de minister", a sustinut ministrul apararii.

Oprea a precizat ca, in prezent, angajatii ministerului "proceseaza" aproximativ o mie de dosare pe zi, iar in actiunea de recalculare a pensiilor sunt implicati aproximativ 5.000 de oameni.

Conform ministrului Gabriel Oprea, situatia se prezinta astfel:

-► 66.389 de cereri au fost depuse la centrele militare, ceea ce reprezinta 82% din numarul total al beneficiarilor
-►la Directia Financiar Contabila au sosit 52.000 de dosare - dintre acestea au fost procesate 25.798
-►din dosarele procesate, 3.272 se refera la pensionari militari cu cariera completa si 22.526 de dosare ii vizeaza pe cei cu stagiul incomplet

Astfel, din cele 3.272 de dosare ale pensionarilor cu cariera militara completa, toate pensiile de pana in 3.000 de lei cresc, adica pentru 1.913 pensionari militari, iar, in cazul pensiilor peste 3.000 lei, pentru 717 cresc, iar 642 scad.

In cazul pensionarilor cu cariera militara incompleta, din totalul de 22.526 de dosare analizate, din cele 19.262 de pensii sub 3.000 de lei, in cazul a 15.104 este vorba despre o majorare, iar pentru 4.158 despre o reducere.

De asemenea, potrivit sursei citate, din cele 3.264 de pensii peste 3.000 de lei, din categoria pensionarilor cu cariera militara incompleta, 559 pensii vor fi majorate, iar 2.705 scad.

De astazi a fost infiintat si un numar de telefon, la care pensionarii militari pot afla detalii despre recalcularea pensiilor, de luni pana vineri, intre orele 08.00-20.00. 

"Numarul de telefon este 0800.808.880 si este deservit de mai multi operatori", a spus Gabriel Oprea.

 

Recent, la Constanta, a avut loc un protest al pensionarilor militari - actiune care nu a fost lispita de incidente.

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au anuntat ca urmeaza sa participe pe 24 ianuarie la un mars de protest in Bucuresti.

Fostele cadre se plang ca au primit bani mai putini, desi Instanta Suprema a suspendat hotararea de Guvern privind recalcularea drepturilor pensionarilor.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor in functie de contributiile platite, guvernantii sustinand ca sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.
 

 

 

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO