Pensia privata va putea fi luata in rate pana la moarte sau in 5 ani
Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta, dupa incetarea perioadei active, intre mai multe modalitati de incasare a banilor. Afla cum se vor da pensiile, in viitor.
Un proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale reglementeaza plata pensiilor private pentru cei peste 5,3 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).
In cazul Pilonul II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I), respectiv la 57 de ani si 10 luni pentru femei si la 62 de ani si 10 luni pentru barbati.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Legislatia va fi insa modificata, astfel incat varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.
La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni.
Noul proiect prevede ca administratorii fondurilor de pensii vor fi obligati sa ii notifice pe participanti in scris, cu 30 de zile calendaristice inainte de iesirea la pensie ca sa-i anunte cat au contribuit, cati bani au in cont si cum vor sa-i primeasca.
Care sunt variantele de plata
Pensia privata poate fi achitata prin anuitate viagera, adica lunar persoana va primi o suma fixa, pana cand intervine decesul.
Anuitate viagera cu componenta de supravietuitor consta in plata lunara a unei sume fixe pana la decesul acestuia, iar dupa deces, va fi achitata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.
Anuitatea limitata reprezinta plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Pensia privata se plateste fie prin serviciu postal, fie printr-un cont bancar.