Autoritatile vor sa interzica autostopul. Ce risca soferii prinsi ca transporta oameni, fara autorizatie in regim de taxi

24-07-2014 20:20

Ministerul Transporturilor vrea sa interzica autostopul contra cost. Mai exact, sa modifice legea taximetriei, astfel incat niciun sofer sa nu mai aiba voie sa accepte bani de la pasagerii luati la ocazie.

Cei care vor fi prinsi de politisti, risca amenzi de pana la 5000 de lei. Autoritatile sustin, pe de o parte, ca sunt ingrijorate pentru siguranta calatorilor, iar pe de alta parte vor sa elimine incasarea unor bani pentru care nu se platesc taxe la stat.Pe Dumitru, autostopist cu experienta, l-am gasit astazi la iesirea din Bucuresti. Se arata nemultumit de intentia autoritatilor: "Nu e treaba lor daca soferul ma ia pe o distanta lunga sau mai scurta."

Merge la Cluj impreuna cu Amanda, studenta la Facultatea de Mine din Petrosani. "Cand se opreste masina spun ca nu am bani, daca e ok sa ma ia bine, daca nu, nu. Ca sa nu inteleaga ca prestez si alte servicii."

Totusi, cei mai multi calatori care stau la ocazie - spun ca platesc. "Autobuzul e 7 lei, 8 lei. La autostop dam 5 lei"

"Pasagerii care accepta sa mearga cu masini luate la ocazie isi asuma toate riscurile sistemului "Ia-ma, nene!", pe ei legea nu ii pedepseste. In schimb, noile modificari legislative ii pedepsesc pe soferii care iau bani de la pasagerii luati la ocazie, amenda este de la 1000 la 5000 de lei de fiecare data cand sunt prinsi" a relatat Vitalie Cojocari, corespondent PRO TV.

"Nu are voie sa ia persoane cine nu are autorizatie in regim de taxi sau in regim de inchiriere", sustine Adriana Kalapis, director transport rutier ministerul Transporturilor.

Politia trebuie totusi sa demonstreze prin probe video sau prin declaratiile pasagerilor - ca soferii au luat bani pentru drum. "Daca e masina mea personala cum sa-mi faca asa ceva? Comanda ei pe masina mea?", se intreaba un sofer.

Modificarea legii taximetriei vizeaza autoturismele si microbuzele. In plus, soferii nu vor mai putea sa-si caute pasageri de ocazie si pe internet, unde au aparut zeci de site-uri de autostop online. Legea este in dezbatere publica, iar autoritatile isi doresc ca ea sa intre in vigoare pana pe 1 septembrie.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26