Au rămas infirmi după ce au plonjat în apă la scăldat. ”Să nu faceți ca mine”

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Duminica 06 August 2017 18:41
Categorie: Social

Medicii atrag atenţia asupra unui fenomen îngrijorător. Avem cele mai multe cazuri, din ultimele decenii, de persoane accidentate grav la scăldat!

Unii au rămas infirmi, alţii chiar şi-au pierdut viaţă, după ce au plonjat în ape nesigure, prea puţin adânci. Doar la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, specialiştii au în grijă zeci de tineri care nu-şi mai pot mişca mâinile şi picioarele, iar unii au primit verdictul dureros: paralizie pe viaţă. Îngrijoraţi, chirurgii care au iniţiat o campanie de prevenire.

”Am sărit de pe un ponton de 5 metri. Apa avea 1 metru jumate şi uitaţi în ce hal am ajuns. Vă rog să nu faceţi ce am făcut eu, mâinile şi picioarele nu pot mişca din acest lucru.”

”Sunt aici pentru că am fost la o piscină şi am sărit în cap. Eu am vrut să fiu mai deosebit şi am sărit pe spate. Și sfătuiesc pe toată lumea să nu facă ce am făcut eu, să îşi preţuiască viaţă că este greu, foarte greu.”

Astfel de mărturii cutremurătoare sunt filmate de neurochirurgii spitalului Bagdasar Arseni în fiecare an, ca un exemplu dur pentru tinerii care nu îşi dau seama că o decizie luată într-o secundă poate avea repercursiuni tragice, asupra întregii lor vieţi.

Le văd însă specialiştii în fiecare sezon estival, dar mai ales în această vara, când numărul pacienţilor care ajung la ei cu traumatisme grave de pe urma unei sărituri în apă a crescut îngrijorător.

25 de bărbaţi sunt internaţi doar la acest spital din Capitală. Tineri cu vârste între 18 şi cel mult 40 de ani, cu leziuni la coloană, contuzii cervicale şi traumatisme craniene sau, cel mai grav, cu tetraplegie completă, adică paralizie.

Dr. Calina Niki, medic primar neurochirurg la Sp. Bagdasar: ”De obicei sunt tineri bine făcuţi, cu greutate corporală mare care sar în apă fără să pună mâinile inaintre şi se duc în cap în fundul bazinului, în nisip şi se produc fracturi cervicale care îi lasă fără mâini şi fără picioare pentru tot restul vieţii.”

De vineri şi până duminică încă 4 tineri au ajuns la spitalul de neurochirurgie după ce au plonjat în ape de mică înălţime sau în cele tulburi. 2 dintre ei au leziuni medulare complete, adică sunt paralizaţi de la gât în jos şi e puţin probabil să se mai ridice din scaunul cu roţile.

Tocmai de aceea medicii au realizat şi un clip video prin care atrag atenţia asupra riscurilor plonjonului necugetat: de la paralizii severe până la deces.

 

Tanara de 22 de ani din Satu Mare, decedata dupa ce a mers cu iubitul la scaldat. Cum s-a petrecut tragedia
Tanara de 22 de ani din Satu Mare, decedata dupa ce a mers cu iubitul la scaldat. Cum s-a petrecut tragedia
VIDEO PROTVPLUS.RO
operatiune de salvare
Au plecat în drumeție pe munte, după care au cerut ajutor. Ce au pățit 12 turiști
”Ești înregistrat, puișor! Te spun la Poliție!”. Convorbire de tip „metoda accidentul”
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
ziua indragostitilor
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri