Au mancat, au baut si au colindat, iar apoi au luat-o de la capat. Cum au petrecut romanii din toata tara de Craciun
De cu seara si pana in zori, din Prahova si pana in Maramures sau Tara Oasului, au rasunat cantecele vechi si paharele ciocnite.
Romanii petrec dupa un an greu si isi fac urari de mai bine. Este acea perioda magica in care familiile si prietenii cauta sa fie cat mai mult impreuna.
A fost petrecere mare miercuri noapte la pensiunile si hotelurile din Busteni. Turistii au fost colindati de ursarii veniti tocmai din Moldova.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In tot acest timp, musafirii au mancat un sorici bun de se topea in gura, pe care l-au ajutat sa alunece mai bine cu vin si tuica fiarta.
In celalalt colt al tarii, la Satu-Mare, in Tara Oasului, ulitele, casele dar si bisericile au fost neincapatoare in seara de ajun. Cel mai frumos obicei este colindatul cetelor de flacai care pornesc de cum se lasa seara impreuna cu ceterasii tocmiti inca din vara si vestesc Nasterea Domnului in fiecare casa din sat.
Adunati cate 15-20 de baieti, intr-o ceata fiecare cu cetrasul ei, flacaii intra voiosi in toate casele. Umblatul cu colindatul in banda, spun batranii, este un pretext de petit tinere nemaritate.
Titiana Brezan gazda: "Casele noastre sunt atat de primitoare si este loc pentru toata lumea sa intre, noi suntem prieteni. Se adunca cate 2-3 trupe intr-o casa, la noi se spune banda. Sunt cate 15-20 de trupe, fetele ii asteapta cu drag."
De obicei, acolo unde sunt fete de petit, baietii zabovesc mai mult, pentru ca dupa ce vestesc nasterea lui Cristos, urmeaza tropotita, dansul tropotit unde fata este luata rand pe rand de fiecare flacau si jucata pana la ultimul din banda.
Unii intra, altii ies, e un du-te-vino toata noaptea, dar bucuria revederii cu toti prietenii si vecinii nu tine cont de nimic.
Inainte de miezul noptii, oamenii pornesc alaturi de toata suflarea catre biserica pentru slujba de Craciun. Aici, dupa Evanghelie sau Litie, cum o numesc osenii. Zidurile rasuna de glasul miilor de credinciosi si de cel al ceterasilor intr-o singura colinda.
Si in pensiunile din Maramures s-a colindat toata noaptea. Turistii din Baia Sprie nu au inchis ochii nici un minut.
Proprietar pensiune: "Cred ca mai mare bucurie decat sa-ti faci Craciunul in Maramures, dupa datinile stravechi, nu exista. Si nu mai vorbesc de mancarurile autentice care inca se pastreaza. Pe mine ma incanta la culme."
Pentru cei mici nu a lipsit, aproape de miezul noptii, Mos Craciun. Apoi, au urmat spectacoele cu celebrele masti din Tara Oasului.