90 de euro pe noapte pentru o vacanta intr-o casa ecologica din paie si lut. "Primii straini care au venit sunt din Alaska"
Pensiunile construite din materiale ecologice par sa fie atractia momentului pentru turisti, indiferent daca sunt romani sau straini.
Chiar daca sunt din paie, lut sau lemn casele sunt extrem de confortabile. La Sangeorz Bai de exemplu, vizitatorii pot sta pe acoperisul viu sa isi bea cafeaua iar in Maramures se inghesuie sa se cazeze intr-o casuta veche de 100 de ani.
Casa ecologica din Sangeorz Bai pare a fi din turta dulce, insa in realitate ea a fost construita din paie si cob - un amestec de lut, var si nisip. Pentru ca niciun mester n-a avut rabdare sa faca asa ceva, doi frati Cristi si Paul s-au pus pe treaba. Le-a luat ceva spun ei: 4 ani.
Au investit cam 30.000 de euro, dar isi scot banii din inchirierea cabanei cu 90 de euro pe noapte.
Toate materialele sunt din natura: balustrada din salcam, chiuvetele din pietre de rau din Somes.
Piesa de rezistenta este de departe acoperisul viu unde fiecare turist poate sa stea pe o bancuta, sa se plimbe printre plante si, de ce nu, sa gradinareasca.
Cristi Axinte, administrator: "Vin si straini, primii straini care au venit la aceasta casa sunt niste americani din Alaska. lutul materialul principal l-am luat din padure. Cam 90 % sunt materiale din natura. "
In Baia Sprie, Maramures, olarul Dan Les a cumparat in urma cu cativa ani o casuta de 100 de ani, pe care a reparat-o. E toata din piatra si lut, iar in plin sezon e mai mereu ocupata de turisti, mai ales ca pe timp de vara e foarte racoroasa.
Turista: "Si miroase a natural… nu stiu de la ce… Minunat. Asa traiau pe vremuri oamenii, fara mobil, internet, nuami liniste si pace sit imp de cugetare."
Dan Les, proprietar casa: "Peretele este un amestec de calt si lut si este foaret sanatos pentru ca peretele respire. Vara ai racoare, iar iarna caldura. Tot ce vedem in jurul nostrui este organic si ondulat."
Estera: "Ne intoarcem in lumea veche sa experimentam lumea stramosilor."
Astfel de case ii ajuta pe proprietari sa isi reduca la jumatate cheltuielile destinate incalzirii.