Facultatile din Romania, adevarate fabrici de someri
UPDATE: De acum, fabrica de someri a intrat din nou in functiune. Ne referim desigur la invatamantul superior, unde au inceput inscrierile.
Foarte multi dintre absolventii de liceu se duc cu ochiii inchisi la facultati, gandindu-se la anii frumosi de studentie si deloc la ce-i asteapta dupa absolvire.
Cifrele privind somajul in randul tinerilor ar trebui sa-i puna pe ganduri.
Sunt peste 90.000 de someri sub 25 de ani. Mare parte sunt absolventi de facultate de anul trecut.
Majoritatea au ales facultatea fara sa se gandeasca daca domeniul respectiv e cautat. Nici universitatile nu ii incurajeaza sa faca alegerea potrivita, pentru ca scot la fel de multe locuri la concurs chiar si la specializarile care nu se mai cauta.
Au si motive, pentru ca salariile profesorilor se platesc in mare parte din taxele studentilor. Iar locurile platite sunt la multe facultati chiar si de trei ori mai multe decat cele bugetate de stat.
Absolventii facultatilor de matematica, fizica sau chimie sunt printre cei care isi gasesc mai greu de munca. Cel putin 35% dintre ei nu reusesc sa se angajeze, arata statisticile, insa Universitatea din Bucuresti scoate an de an la concurs acelasi numar de locuri pentru aceste specializari. Rectorul nu este ingrijorat ca tinerii se vor numara printre someri.
Bataia cea mai mare, de peste 40 pe loc, se da in fiecare an la facultatea de Administratie si Afaceri. Suna bine, iar absolventii vin la inscriere cu ganduri mari.
Cele mai multe oferte pe piata sunt insa pentru muncitorii calificati: soferi de camion, confectioneri, agenti de paza, sudori. Insa la Scolile de Arte si Meserii nu se mai duc demult adolescentii de bunavoie, ci doar daca ii repartizeaza calculatorul, ca o ultima solutie.
Facultatile Universitatii Bucuresti cer fiecarui candidat, la inscriere, urmatoarele acte:
- diploma de bacalaureat sau adeverinta;
- foaie matricola;
- certificat de nastere, in copie legalizata;
- adeverinta medicala tip;
- trei fotografii tip buletin;
- copie dupa buletin;
- chitanta de plata a taxei de inscriere.
Cei care sunt la a doua facultate si pe prima au facut-o pe un loc subventionat de la buget acum vor intra automat pe locurile cu taxa.
Inscrierile la principalele universitati din tara incep de luni, 12 iulie si se incheie pe 19 iulie.
Cele mai multe facultati organizeaza si o a doua sesiune de admitere, in toamna, in limita locurilor ramase neocupate dupa examenele de acum.