Sambata, toata Planeta a stins lumina. O ora! Vezi IMAGINI din toata lumea!
UPDATE: Peste 1.000 de edificii prestigioase, precum Turnul Eiffel, Piramidele si Sfinxul, vor fi cufundate, sambata, in intuneric, in cadrul actiunii "Ora Pamantului". Romania participa de asemenea la aceasta campanie.
Aceasta a patra editie a evenimentului, care are loc la trei luni dupa esecul Summitului de la Copenhaga, pare a avea un succes mai mare.
La sfarsitul anului trecut, Conferinta de la Copenhaga, aflata sub egida ONU, s-a incheiat printr-un acord minimal, semnat de mai putin de 30 de state din cele 192 prezente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acordul fixeaza ca obiectiv principal limitarea cresterii temperaturii medii a planetei la cel mult doua grade Celsius, insa a ramas foarte evaziv in ceea ce priveste mijloacele de a atinge acest obiectiv si nu a fixat niciun obiectiv pe termen scurt sau mediu.
In prezent insa, 125 de tari, inclusiv Romania, si-au anuntat participarea la actiunea "Ora Pamantului", comparativ cu cele 88 de state care au participat la editia precedenta.
Aceasta miscare s-a nascut la Sidney, in 2007, cand 2,2 milioane de persoane au oprit toate aparatele consumatoare de electricitate din locuintele lor, timp de 60 de minute, pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu consumul excesiv de energie si cu poluarea provocata de emisiile de dioxid de carbon.
Aceasta operatiune, organizata la initiativa World Wide Fund for Nature (WWF), a capatat o dimensiune mondiala in 2008.
Sambata, peste 1.200 de cladiri celebre din toata lumea isi vor opri sistemele de iluminare incepand cu ora locala 20.30.
Beneficiind de decalajul orar, Sydney va avea onoarea de a fi primul mare oras din lume care "va stinge lumina", odata cu oprirea sistemului de iluminare al celebrei cladiri a Operei.
Alte monumente prestigioase o vor urma: piramidele si Sfinxul in Egipt, Fontana di Trevi si Turnul din Pisa in Italia, Turnul Eiffel in Paris etc.
La Beijing, Orasul Interzis si "Cuibul de pasare" - stadionul olimpic din 2008 - se vor cufunda si ele pentru o ora in intuneric. Aceste constructii vor capata astfel un aspect simbolic in lupta impotriva poluarii intr-o tara cu o crestere economica rapida, dar care a devenit deja cea mai mare sursa de poluare a planetei.
In Japonia, Memorialul Pacii din Hiroshima va participa la aceasta initiativa, iar trusturile Sony, Sharp si Asahi vor opri iluminarea sediilor lor din Tokyo.
In Dubai, Burj Khalifa, cel mai inalt turn din lume, care atinge 828 de metri, va fi si el cufundat in intuneric.
In Romania, cele 27 de orase care, pe 27 martie, la 20.30, vor stinge lumina pentru o ora sunt Aiud, Alba-Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Buftea, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea-Ciuc, Mizil, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui si Bucuresti.
In Bucuresti luminile se vor stinge printre altele la Teatrul National, Ateneul Roman sau Palatul Parlamentului. De altfel, inca din 2009, Casa Poporului a economisit intr-o singura ora 1.700 de kilovati.
Cum sa economisesti curent?
Un inceput ar fi sa renuntati la becurile clasice si sa va cumparati in locuinte becuri energoeconomice. E drept ca sunt mai scumpe, insa consuma si cu 60% mai putin si au o durata mai lunga de viata. Asadar, diferenta de pret va parea neimportanta la primirea facturii.
De asemenea, cei care vor sa dea o mana de ajutor Pamantului ne sfatuiesc sa iluminan numai incaperea in care ne aflam si chiar sa avem mai multe surse de iluminat de o intensitate mai mica in aceeasi camera, decat o singura sursa de mare putere.
E bine de stiut si ca electronicele consuma energie, chiar daca sunt in stand-by, adica au inca ledul aprins. Asa ca solutia ar fi ca atunci cand iesiti din casa sa scoateti totul din priza.