Asigurarea obligatorie a locuintelor starneste controverse!
Mult trambitata asigurare obligatorie a locuintelor risca sa se transforme intr-o noua taxa, dar si intr-un scandal urias. Cel putin asta cred reprezentantii asociatiilor de proprietari.
Oamenii au intocmit o intreaga lista de nemutumiri, mai ales ca, spun ei, deja platesc o asigurare facultativa. Discutiile sunt oarecum inutile. Proiectul initiat de autoritati a fost deja amanat sase luni, in lipsa unor norme metodologice.
Fiecare asociatie reprezentata miercuri la discutii a gasit cate o hiba in lege. Iata de pilda, o prima problema: in '77 au fost blocuri in care s-a daramat numai scara si au ramas apartamentele. Cine plateste asta, daca nu se asigura tot blocul?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu alte cuvinte, fiti responsabili si asigurati-va locuinta in caz de cutremure, alunecari de teren sau inundatii si rugati-va sa reziste si casa scarii. Care este opinia celor din Comisia de supraveghere?
"Ministerul Administratiei si Internelor este initiatorul, proprietarul si cel care gestioneaza legea , nu comisia de supraveghere a facut legea," spune Marius Bulugea, director CSA.
Sirul nemultumirilor e abia la inceput. Cei care platesc deja o asigurare facultativa la valoarea reala a apartamentului cumparat prin credit bancar se simt nedreptatiti.
In replica firmele asiguratoare par ca au solutia: "Se pot face anumite anexe, probabil se va gasi o situatie in care riscurile care sunt acoperite in asigurarea de baza sa nu mai fie introduse in asigurarea facultativa," este de parere Any Ungureanu, inspector coordonator firma asiguratoare.
Altii, in schimb, isi pun problema ca in caz de o catastrofa naturala polita de 20 de euro pe an care ar acoperi doar o paguba de 20.000 de euro este infima pentru o reparatie capitala sau pentru o locuinta noua.
De aceeasi parere sunt si reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari: "Ministerul, ca initiator al legislatiei, impreuna cu Comisia de supraveghere si reprezentantii societatii civile ar trebui sa se aseze la aceeasi masa si sa reglementeze corect si la obiect," afirma Mihai Mereuta, presedinte Liga Habitat.
Legea se va aplica de indata ce se va infiinta compania care urmeaza sa se ocupe cu acest tip de asigurari.