"Armata de teracota", cea mai mare descoperire arheologica, va fi expusa la Muzeul de Istorie
Filtru de securitate la intrare, zeci de camere de supraveghere, senzori de ultima generatie, geamuri anti-soc si agenti de paza sub acoperire.
Desi asa pare, Bucurestiul nu se pregateste pentru un summit NATO, ci de o expozitie unica la ''Muzeul National de Istorie''.
Importante piese arheologice, vechi si de 4.000 de ani, vor fi expuse pentru publicul larg.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre acestea, si o parte din vestitii soldati chinezesti, de teracota. Evenimentul va incepe pe 30 aprilie.
Linistea Muzeului National de Istorie a Romaniei a fost sparta de o echipa de muncitori, care va da o fata noua holului urias de la intrare.
Nu de alta, dar oaspeti de seama asteapta sa fie scosi la expozitie: patru soldati si un cal din armata chinezeasca de argila, cea mai mare descoperire arheologica din istorie.
Piesele fac parte insa dintr-o expozitie mult mai ampla de cultura chinezeasca din antichitate, in valoare de cateva zeci de milioane de dolari.
Pentru aceasta expozitie si pregatirile sunt pe masura. 650.000 de euro a investit Ministerul Culturii.
Sala are un volum de 9.000 de metri cubi, aproape cat un bloc, in care va trebui pastrata o temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius si o umiditate de 40%.
O mare atentie a fost acordata si sistemelor de securitate. La intrare, vizitatorii vor fi primiti nu cu paine si sare, ci cu un filtru de securitate, precum cele existente in aeroporturi.
Cei de aici vor sa se asigure ca nimeni nu va intra cu obiecte care pot pune in pericol expozitia.
Vizitatorii vor fi poftiti apoi intr-o sala in care exponatele vor fi protejate de vitrine construite din geamuri extrem de rezistente, atat la socuri cat si la incendii.
De asemenea, ele vor fi inconjurate de senzori, ceea ce inseamna ca atunci cand cineva le atinge se va declansa alarma.
Aceleasi masuri de securitate le vom intalni si in holul central, unde vor fi expuse statuile. Asta ca sa nu mai vorbim de zeci de camere de supraveghere, dar si de agenti de paza amestecati printre vizitatori.
Statuile au fost descoperite din intamplare de un fermier, in 1974. Au fost realizate de imparatul Qin Shin Huang, intemeietorul imperiului chinez.
La moartea lui, supusii i-au pus in mormant "Armata de teracota", menita sa-l pazeasca dincolo de viata pamanteana. Pana acum au fost descoperiti peste 8.000 de soldati, 130 de care de lupta, 520 de cai si 130 de calareti.