Cum arata inelul roman blestemat care a inspirat romanele Lord of The Rings

02-04-2013 13:14


inel

O expozitie organizata in Marea Britanie de National Trust dezvaluie un inel roman despre care se crede ca a fost sursa de inspiratie pentru seria "Stapanul Inelelor" scrisa de JRR Tolkien.
 

Inelul a fost descoperit in 1785 de catre un fermier langa zidurile sitului arheologic de la Silchester (Hampshire), unde se afla una dintre cele mai enigmatice si vechi asezari romane din Marea Britanie, abandonata in secolul VII, relateaza The Guardian.

Inelul contine 12g de aur si are o inscriptie in latina. Istoricii cred ca acest inel i-a apartinut unui roman pe nume Silvianus care a aruncat un blestem asupra acestuia dupa ce bijuteria a fost furata.

Se spune ca scriitorul JRR Tolkien, care a fost profesor de istorie anglo-saxona la Oxford, a fost inspirat de aceasta legenda inainte de a scrie "The Hobbit" in 1937 iar apoi seria "Lord of The Rings", in 1954 , unde inelul lui Bilbo are un rol mai important.

Inelul lui Silvianus a ajuns la familia de nobili Chute, in casa carora a fost gasit dupa ce au acestia au vandut The Vyne, un conac din secolul XVI-lea. Blestemul inelului a fost aflat odata cu descifrarea unei tablete.

Silvianus, romanul caruia i s-a furat inelul, il cunostea pe hot. Acesta a invocat zeul Nodens, varianta celtica a Zeului Marte, si a aruncat un blestem asupra familiei sale, care nu ar fi trebuit sa cunoasca sanatate pana nu va duce inelul la tempul zeului Nodens.

Inelul se afla in aceste zile expus in muzeul The Vyne alaturi de o copie a blestemului si prima editie din "The Hobbit". Vizitatorii sunt invitati sa voteze daca cred ca inelul roman al lui Silvianus este inelul lui Bilbo, personajul lui Tolkien.


 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO