Romanii descopera tot mai mult gustul carnii de vita de calitate. In ultimii 4 ani, importurile s-au dublat
Ce spuneti de un muschi de vita la gratar sau o friptura de vitel la cuptor? Romanii sunt tot mai curiosi sa incerce specialitati din carne de vita, pe care le altadata le considerau produse de lux.
Le-au gustat, au fost incantati si le-au introdus in meniu. Importul de carne de vita a crescut cu 100% in ultimii 4 ani, iar fermierii au simtit ca e rost de profit. Asa ca in tara noastra au aparut tot mai multe ferme cu rase mixte sau de carne.
Romanii consuma, in medie, putin peste 5 kg de carne de vita pe an. Putin, ar putea spune francezii, dar cifrele sunt in crestere de la an la an.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru cine isi permite, se gasesc in restaurante inclusiv specialitati din rasa kobe, aduse tocmai din japonia.
"Este o carne savuroasa datorita grasimii. Aceasta grasime da savoare", spune Iosif Stefanescu, maestru bucatar.
Grasimea patrunde intre fibrele de carne, temperatura inalta topeste grasimea, gatind carnea pe fibra.
E adevarat insa ca un kilogram de kobe costa intre 800 si 1200 de euro. Exista si alternative mai ieftine, precum Angus sau Limousine.
Apetitul pentru carnea de vita se regaseste si in datele de la Statistica. Daca in 2011, de exemplu, Romania a importat mai putin de zece mii de tone, in patru ani, cererea aproape ca s-a dublat. In 2014 in magazinele si restaurantele noastre au fost aduse peste 18 mii de tone de carne de vita, atat produse proaspete cat si congelate. Si daca tot exista cerere, de ce nu ar fi si oferta?
La Calarasi, Alexandru Baciu si-a facut o ferma de 800 de capete, dintre care peste 300 de exemplare sunt din rasa Montbeliard, din Franta. Carnea provenita de la tauri o vinde in magazinul din Calarasi sau online in Bucuresti.
Si un fermier din Mures se mandreste cu cateva zeci de exemplare din rasa highland scotian