Aparatura medicala de milioane de euro zace nefolosita in spitale
Milioane de euro s-au dus pe apa sambetei, iar spitalele noastre au primit aparate medicale performante care au iesit din garantie. Nici macar nu au fost vreodata folosite, pentru binele pacientilor.
Potrivit unui raport al Autoritatii Nationale pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice, majoritatea contractelor verificate in sanatate contin nereguli grave.
Un angiograf de la Spitalul CF 2 din Bucuresti a costat peste 1,2 milioane de euro in 2004 si putea sa depisteze cele mai grave afectiuni ale inimii. N-a fost pus in functiune pentru ca n-avea cine sa lucreze cu aparatul.
Tot la CF 2, si tot de sase ani, sta si un aparat de depistare a osteoporozei. Si pe acesta s-au aruncat peste 100.000 de euro, iar acum, ca sa il reporneasca, ar mai trebui platite cateva mii.
La Timisoara, directorul Institutului de Cardiologie ne-a aratat cum sta degeaba de mai bine de un an un computer tomograf de un milion de euro. Aparatul, din fericire, e inca in garantie, dar, socant, nu exista spatiu pentru el.
In unitati sanitare din Sibiu si Brasov zac aparate de analize de sange, iar in Bistrita Nasaud avem un aparat de radiologie vechi de 10 ani. De asemenea, niciodata folosit.
Daca adunam banii aruncati pe astfel de achizitii publice, rezulta o risipa de milioane de euro. In urma controlului organizat de Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice in 53 de spitale din tara, 25 de manageri au fost amendati cu pana la 80.000 de lei.