Chinezii din Romania se pregatesc pentru intrarea in noul an, aflat sub semnul Maimutei de Foc. In traditia lor, maimuta aduce dragoste, bogatie si echilibru.

Daca cineva intr-o luna nu are parte de prea mult noroc, in perioada urmatoare cu siguranta situatia se va schimba. Ca sa alunge spiritele rele si sa atraga norocul si bunastarea de partea lor, chinezii aflati la Bucuresti au luat parte la dansul leului.

La chinezi, Anul Nou este celebrat printr-o suita de evenimente. Prima dintre acestea este "Sarbatoarea Primaverii", veche de 4.000 de ani. Este perioada in care oamenii isi arata multumirea si recunostinta pentru toate lucrurile bune pe care le-au primit in anul de care urmeaza sa se desparta.

La mare pret sunt dansurile traditionale, cel al Dragonului si cel al Leului. Muritorii invoca astfel pacea, norocul si bunastarea.

"Focurile de artificii si dansul dragonului, insotit de cel al maimutei, alunga spiritele rele. De anul nou chinezesc se mananca un fel de coltunasi romanesti si se face o masa bogata pentru a incepe anul fara spirite rele si cu o masa imbelsugata", spune o doamna.

Ion Badea, organizator: "Ei au niste trairi aparte in plan sentimental, sunt departe de casa, chiar s-au simtit intr-o sarbatoare care le apartine".

Conform traditiei, cine va reusi sa stea treaz in noaptea dintre ani va trai mai mult. Pe de alta parte cei care vin pe lume sub semnul maimutei sunt energici si inteligenti. Tocmai de aceea multe femei insarcinate, carora li se apropie sorocul, incearca sa reziste pana la trecerea in Noul An.

Cei superstitiosi trebuie sa stie ca Anul Maimutei de Foc este dominat de rosu, violet si negru. Se spune ca cine va purta aceste culori va fi ferit de ghinioane si de intamplari neplacute.

Anul nou chinezesc incepe pe 8 februarie si va fi unul al schimbarilor, al descoperirilor, insa, din pacate, si al conflictelor, potrivit astrologilor.