ANIMATIE GRAFICA. Hotii de cupru din Galati au pus in pericol zeci de pacienti, dupa ce au oprit alimentare cu oxigen

Dată publicare: 08-05-2015 18:37
Dată actualizare: 11-05-2015 07:08


Inconstienta revoltatoare la Galati. Copiii de la Spitalul de Pediatrie au fost in mare pericol din cauza unor indivizi care au furat o teava de cupru si au intrerupt alimentarea cu oxigen in salile de operatii si la urgente.

Hotii au actionat de doua ori la rand. Au vazut ca la prima lovitura paza nu a fost intarita, asa ca au repetat isprava si joi noapte. Din fericire, dupa o ora, alimentarea cu oxigen s-a reluat la insistentele medicilor.

Numai un noroc teribil a facut ca, in momentul furtului, sa nu fie cineva pe masa de operatie, altfel un copil ar fi putut muri chiar sub ochii medicilor. Hotii au furat in prima noapte o suta douazeci de metri de teava din cupru, iar a doua oara zece metri.

Teava din cupru pleaca dintr-un rezervor pana in centrala si apoi intra in subteran. In zona in care nu au putut fi vazuti, hotii au dat lovitura.

Indivizii au intrat prin canalizare, din afara spitalului, asa ca nimeni nu i-a vazut. Administratorii unitatii medicale cred ca hotii stiau ca este o teava prin care trece oxigen, pentru ca nu au taiat-o, ci au smuls-o bucata cu bucata, ca sa nu se produca o explozie.

Reteaua de tevi duce pana in salile de operatie ale spitalului, la unitatea de primiri urgente si la terapie intensiva. Medicii au intrat imediat in alerta cand au vazut ca aparatele indica oprirea alimentarii cu oxigen. Aici sunt internati si nou nascuti cu diferite probleme.

"Este un lucru care nu se mai cheama furt, se cheama - dupa mine - o crima. Pentru ca, in acest spital, in acest moment, sunt peste doua sute de copii cu diferite afectiuni, din care treizeci dintre ei sunt in stare deosebita si au nevoie de oxigen, inclusiv nou-nascutii. Inchipuiti-va ce se intampla intr-o sala de operatie in care un bolnav este intubat si, fara oxigen, nu poate respira", spune Aurel Nechita, director medical Spitalul de Pediatrie Galati.

Prejudiciul se ridica la doar cateva sute de lei, dar pericolul prin care au trecut pacientii a fost urias. Insa politistii pot deschide doar un dosar pentru furt calificat. Cand au auzit ce s-a intamplat, parintii copiilor internati la Spitalul de Pediatrie au fost socati.

Femeie: Sa se intareasca organele de paza si sa fie mult mai atenta directiunea.

Reporter: A fost pusa in pericol mama copiilor?

Femeie: Cu siguranta, din punctul meu de vedere, da...

Administratorii spitalului au inchis zona prin care trece teava si urmeaza sa puna si senzori de miscare, pentru a opri, pe viitor, alte furturi.


VIDEO PROTVPLUS.RO