Animale din rase scumpe la Indraga. Planurile producătorilor pentru berbecul Suffolk și Țurcana românească
Cea mai mare expoziţie agricolă din România, Indagra, a adunat rase de animale şi de păsări extrem de scumpe, unele chiar exclusiviste.
Au ajuns în Bucureşti, de exemplu, vaca franceză Limousine, o rasă de carne care se poate adapta uşor la condiţiile noastre, dar şi berbeci din Marea Britanie veniţi să se împerecheze cu Țurcanele noastre, pentru a putea produce miei de carne.
Văcuţele, extrem de curioase, au venit la noi din Franţa. Sunt din rasă Limousine, cunoscută pentru carnea de calitate, iar una singură poate costa 2.500 de euro.
Olivier Rambert, reprezentant importator: "Nu are probleme de adaptare. Este o rasă de carne, echilibrată şi economică. Nu are nevoie de multă mâncare pentru a se întreţine."
Pe Rambo, un berbec de rasă Suffolk, l-am găsit obosit. Costă de la 700 de euro în sus şi aşteaptă să facă în curând cunoştinţă cu țurcanele noastre din Moldova.
Richard Saunders, reprezentant importator: "Mieii de țurcană sunt buni, dar nu au muşchi. După împerechere cu oile țurcană, ciobanii ar putea produce miei masivi, de carne."
Un ou de la găinile din rasă Cochinchina costă zece lei. Şi asta pentru că păsările sunt foarte scumpe. La maturitate pot cântări şi 7 kilograme şi mor de bătrâneţe.
Vasile Oancea, crescător de găini: ”Se duce la 200-250 de euro. Nu o prea mănânci, o ţii de frumuseţe."
Gâstele din rasa Toulouse sunt foarte cunoscute în special pentru că din ficatul lor se face delicatesa fois-gras. Ajung la maturitate la 20 de kilograme şi - ce este interesant - trăiesc doar în pereche.
O pereche costă 400-450 de euro, în funcţie de exemplar, și nu necesită o îngrijire specială.
Cei care au venit să mănânce la Indagra au avut de unde alege. La standul lui Nicolae Ciobanu, de pildă, au găsit carne de oaie pregătită după o reţeta veche.
Nicolae Ciobanu: "Dacii trăiau pe vremuri cu de astea şi la munte, noi, ciobanii cu sloi, se poate ţinea în izvoare cu apă."
Patronul unei fabrici de salamuri din Iaşi se laudă că face produse tradiţionale din Italia, căutate de românii care au fost acolo.
Marcel Iacob, producător: "A devenit un produs select, care se pune şi la masă la nuntă. Pentru a fi mai diferit decât ceilalţi, omul vine şi comandă platouri."
Produsul cu greutate a fost un salam uriaş Mortadella. Cântăreşte peste 70 de kilograme şi este de vânzare. Producătorul se laudă că vinde aproape jumătate din producţie în Uniunea Europeană.
Expoziţia Indagra este deschisă până duminică seară.