Amenzile pentru tulburarea ordinii publice ar putea crește. Protestatarii ar avea de suferit

Dată publicare: 05-02-2018 18:23
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Amenzile date celor care tulbură ordinea publică ar putea creşte. Dacă fac farse la 112 vor fi sancţionaţi cu până la 800 de lei şi dacă îşi deranjează vecinii, cu până la 1800 de lei.

Cea mai mare amendă, de 7500 de lei o pot primi patronii de hoteluri şi cluburi, dacă îi împiedica pe poliţişti să-i legitimeze pe clienţi sau să îi conducă la secţie. Proiectul a trecut luni de Senat, însă ultimul cuvânt îl vor avea deputaţii.

Sancţiunile mai mari ar trebui să îi potolească pe cei care încalcă legea.

Între 300 şi 800 de lei vor plăti cei care cerşesc sau îi pun pe alţii la cerşit, cei care sună la 112 fără un motiv întemeiat, cei care vandalizează locurile publice şi cei care refuză să prezinte actele de identitate când le cer poliţiştii. Tot până la 800 de lei pot primi amendă şi cei care lasa nesupravegheate animale periculoase, cum ar fi câinii agresivi.

Mai mult, între 400 şi 1200 de lei, vor plăti cei care înjură în public, fac gesturi obscene şi ameninţă cu acte violente ale persoane. Aceeaşi sancţiune o primesc şi cei care distrug indicatoarele rutiere, provoacă scandaluri sau îşi alungă din locuinţa soţul, respectiv soţia, copiii sau oricare altă persoană aflată în întreţinere.

Cu amenzi mai mari, cuprinse între 700 şi 1800 de lei, vor fi sancţionaţi cei care oferă servicii sexuale contra unor sume de bani sau fac gălăgie în bloc în timpul programului de linişte. Sunt vizaţi şi cei care organizează nunţi în corturi situate aproape de casele oamenilor, dar şi cei care tulbură manifestările culturale sau sportive.

Cu amendă de la 700 lei la 1.800 de lei va fi sancționată constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială.

Opoziţia a criticat proiectul pe motiv ca o parte din sancţiuni ar putea descuraja participanţii la protestele spontane.

Florina Presadă, senator USR: "Mărirea în acest moment, însă, nu e oportună. Avem multe activităţi civice şi mărirea cuantumului le-ar descuraja, ar descuraja protestele"

Claudiu Manda: "Înţeleg că protestele s-au făcut ilegal?!"

Florina Presadă: "S-a întâmplat ca protestării să fie amendați cu legea 61 /91 şi nu 60/91 pentru adunările publice"

PMP - Dorin Bădulescu: "Mult prea des avem tentința să mărim amenzile fără să căutăm soluţii să stopăm infracţiunile. Nu e neapărat necesar şi mai bine reglementăm mecanismele să nu se ajungă la această situaţie".

Proiectul a trecut de Senat cu 88 de voturi pentru şi 10 abţineri şi va ajunge pe masa deputaţilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO