Alti 8.000 de romani isi vor pierde serviciul in luna august
Greul crizei a picat ca de obicei in carca sectorului privat. 90% dintre romanii care si-au pierdut pana acum locul de munca au fost dati afara din companii particulare. Urmeaza, in aceasta luna, alti 8.000.
Astfel, potrivit statisticilor, cei mai feriti raman inca salariatii de la stat.
Conform datelor furnizate de Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, peste 13.500 de romani isi vor pierde locul de munca pana in luna octombrie. Dintre acestia, doua treimi vor lua ultima leafa la actualul loc de munca in aceasta luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au inscris pentru disponibilizari 137 de firme din toata tara. Cele mai afectate sunt companiile cu multi angajati, dar cu afaceri inghetate, din industria usoara, comertul cu imbracaminte si cu echipamente electrice, constructii si telecomunicatii.
In aceeasi perioada, de la stat, doar 775 de angajati vor ramane someri.
Per total, incepand din septembrie anul trecut, sunt de aproape 100 de ori mai multi someri de la privat - adica 200.000 de oameni, fata de doar 2.300 de la stat.
La Turnu Severin, combinatul de celuloza si hartie a intrat in insolventa din cauza datoriilor de 16 milioane de euro.
Exemplele continua cu un mare magazin de incaltaminte. Patronii au inceput sa isi inchida din reprezentante si au dat afara 500 de angajati.
Se vor face disponibilizari si in lanturile de retail in electronice, in centrele de tip call-center, in firmele de telecomunicatii sau pe santierele unde nu mai exista niciun proiect imobiliar.
Specialistii sustin ca in tara se creeaza un dezechilibru, cu prea multi someri din domeniul privat si prea putini de la stat.
La stat, cei mai ingrijorati sunt CFR-istii, iar cei mai linistiti, bugetarii din administratia locala.
In Capitala, functionarele de la Ghiseul unic din sectorul 6 sfideaza criza in fata cunoscutilor, care pana acum le radeau in nas ca au lefuri bune la patron.
Restructurarile in sectorul de stat in an de criza sunt ca si inexistente si oricum amanate la nesfarsit, pentru ca inca exista surse de finantare.
Ceilalti sunt fortati de vanzarile slabe sa isi restranga activitatea.