Invata meserie direct de la viitorul angajator. Parteneriatul dintre companii si scolile profesionale ii ajuta pe elevi
Cine vrea cu adevarat sa invete o meserie, poate avea si un loc de munca. Scolile profesionale sunt obligate sa incheie parteneriate cu agentii economici pentru practica elevilor, iar daca tinerii sunt talentati pot fi angajati dupa terminarea studiilor.
In plus, elevii primesc si o bursa lunara de la stat. In felul acesta, copiii sunt pregatiti pentru piata muncii, iar reprezentantii companiilor se aleg cu specialisti pregatiti chiar de ei.
Parteneriatele dintre scoli si companii au devenit obligatorii de acum doi ani si asta a dus la dezvoltarea invatamantului profesional.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar roadele incep sa se vada. In iunie vor iesi de pe bancile scolii primii tineri care au invatat meserii cu adevarat cautate.
Dupa clasa a 9-a, Alexandru s-a transferat in invatamantul profesional. Acum invata meseria de vopsitor auto, la colegiul tehnic Mircea cel Batran, din Bucuresti. II place ce face iar cel mai mult il ajuta orele de practica.
''Ma fac vopsitor auto, ca nu se gasesc pe toate drumurile si e nevoie'', spune Alexandru.
Si Emil vrea sa se angajeze intr-un service peste 2 ani:
''Unde fac practica oamenii ne ajuta, e foarte bine. Ne explica, daca nu stim.''
Si in Cluj liceele vin cu oferte interesante.
''Meseria de bucatar este una cautata. Colaboratoram cu aproximativ 74 de parteneri, agenti economici”, spune Grigore Chiurbe, de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Cluj-Napoca.
Ministerul Educatiei vrea acum tot mai multe scoli adaptate la piata muncii.
Nu e de neglijat nici faptul ca tinerii care se inscriu in invatamantul profesional pot primi bani si de la stat.
Elevii vor primi bursa lunara de 200 de lei doar daca nu au absente nemotivate. In plus, cei talentati se pot alege si cu bani de la agentul economic unde fac practica. In total, pentru aceasta toamna sunt disponibile peste 50 de mii de locuri in invatamantul profesional de 2 si 3 ani.
Prima etapa a inscrierilor are loc la sfasitul lunii mai. Elevii care vor sa se mute la aceasta forma de invatamant din clasa a X-a pot face asta pe parcusul lunii mai.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoli profesionale, scoli de meserii, burse scolare,
Dată publicare:
08-05-2014 19:59