Alarmant! Numarul romanilor diagnosticati cu HIV a crescut cu 30% in 3 ani
Ne-am intors la cifrele de acum 20 de ani in privinta infectiei cu HIV. In ultimii trei ani numarul romanilor care au primit acest diagnostic a crescut cu 30%.
Asta pentru ca cei care stiu ca au avut si relatii neprotejate accepta mai usor un test rapid, inclus de altfel in lista celor gratuite.
Avem acum in tratament 15.000 de bolnavi, insa numarul real estimat de medici este de 75.000. Toti ar avea infinit mai multe sanse la viata, daca si-ar face voluntar analiza.
40% dintre seropozitivii romani au intre 18 si 35 de ani.
Fata de acum 20 de ani, principala cale de contaminare nu o mai reprezinta transfuziile, ci relatiile intime intamplatoare si neprotejate.
In unele cazuri, partenerul afla insa prea tarziu. Daca este anuntat imediat, exista o varianta: dupa un contact cu o persoana seropozitiva se merge de urgenta la o sectie de boli infectioase si se trece pe tratament o luna de zile. Se previne astfel infectarea.
Functioneaza insa doar terapia inceputa in cel mult trei zile de la contactul cu virusul.
A doua cale de infectare cu HIV este cea de la gravida la fat. 60% dintre romance refuza testarea in timpul sarcinii, pentru ca e optionala, desi le costa doar o picatura de sange.
Important este ca oricine are chiar o vaga suspiciune, sa treaca peste teama si sa-si faca testul pentru depistarea HIV. Analiza este gratuita in orice directie de sanatate publica si se face in anonimat. Numele este inlocuit cu un cod, astfel incat nici macar personalul medical nu poate asocia rezultatul cu identitatea persoanei.
Cand diagnosticul e pus la doar 5-6 luni dupa infectare, speranta de viata este, gratie tratamentelor moderne, cu doar cinci ani mai scazuta fata de cea a unui om sanatos.