Nu exista proceduri pentru bolnavii cu HIV/SIDA care vin la spital!

Ultima actualizare: 11-10-2012 03:56

Managerii maternitatilor pe la care o gravida infectata cu HIV s-a plimbat degeaba in Bucuresti, pentru ca s-a lovit numai de refuzuri, vin cu precizari.

"A fost o exprimare nefericita" a medicilor, spune una dintre conduceri. Reprezentantii spitalelor adauga ca ar trebui reglementat intr-un fel modul in care sa fie tratati pacientii cu acest virus.

Ministerul Sanatati ramane pe pozitii - legea e clara si e una pentru toti: fara discriminare.

La o zi dupa difuzarea materialului in care un profesor doctor din Spitalul Cantacuzino din Capitala refuza sa interneze o pacienta gravida in luna a IX-a si infectata cu HIV, conducerea explica: "Desigur exprimarea a fost una nefericita dar sa punem in balanta ce a vorbit si ce a facut pentru ca, sa nu uitam, pacienta a fost pana la urma internata si copilul e bine."

Si la Spitalul Municipal, alt loc cu usa inchisa pentru pacienta, exista o abordare similara. Nici macar o mustare pentru cei care au preluat-o.

Asadar medicii reclama inexistenta unui protocol pentru astfel de situatii. Ministerul Sanatatii insa considera ca, "atat timp cat exista o lege care spune clar ca pacientii trebuie tratati nediscriminatoriu prezenta vreunui alt protocol sau a unor circulare este nejustificata."

Medicii sustin ca exista o intelegere tacita intre spitale, nereglementata si anume ca pacientele insarciante si infectate cu HIV sa apeleze la maternitatea Giulesti din Capitala.

Aici, medicii accepta sa le ajute sa nasca pentru ca primesc un spor de risc. Acest lucru, spun organizatiile de aparare a bolnavilor de SIDA, confirma faptul ca in spitalele din Capitala se face discriminare.

Consiliul doctorilor spune ca ii va sanctiona pe toti cei care incalca legea.

Joi, mama, dar si Uniunea Asociatiilor Persoanelor Afectate de HIV au depus plangeri si sesizari la Ministerul Sanatatii, Consiliul Medicilor din Bucuresti si la Consiliul National Impotriva Discriminarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO