Agitatie in farmacii: oamenii isi fac provizii de algocalmin si calmante

Dată publicare: 19-01-2011 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 20:11


UPDATE: Informatia ca in scurt timp anumite calmante se vor da numai cu reteta a starnit panica printre romani. Oamenii isi fac stocuri, iar farmacistii spun ca sunt nevoiti sa se aprovizioneze si de doua-trei ori pe saptamana.

O parte dintre calmantele pentru dureri de masele, de urechi sau de spate, se vor putea cumpara doar cu reteta de la intai februarie. Altele vor fi la liber pana in august. 

Farmacistii spun ca eforturile romanilor sunt oarecum zadarnice. Odata si odata, tot o sa li se termine pilulele ca doar nu pot cumpara cu baxul pentru ca expira.

La Galati, oamenii au intrat in panica de cand au aflat ca nu vor mai putea cumpara algocalmin si alte calmante ce contin metamizol, decat cu reteta. Isi fac provizii, iar farmacistii spun ca nici nu apuca sa-si umple rafturile ca se si golesc.

In Capitala, farmacistii spun ca vanzarile din aceste zile se apropie de cele din perioadele in care virozele fac ravagii.

La sat insa, batranele nu-si fac griji. Au ele alte leacuri pentru durere, testate din mosi-stramosi. Leacurile babesti ar putea fi o solutie si pentru cei care nu au timp sa faca un drum pana la medicul de familie, dupa ce li se termina stocurile de algocalmin.

Medicii ii avertizeaza pe cei dependenti de calmante sa nu incerce sa le inlocuiasca cu tot felul de leacuri babesti. Spirtul pus la masea, uleiul picurat in ureche sau ventuzele pentru dureri de sale pot face mai mult rau decat bine.

Pe de alta parte pilulele pe baza de metamizol vor fi eliberate doar cu acordul doctorului pentru ca cel mai mare producator farmaceutic a cerut asta. Motivul invocat: substanta activa din ele poate provoca o boala imunitara grava.

In Romania, exista 13 calmante din categoria celor mai consumate care se afla de ani de zile in topul vanzarilor cu milioane de cutii si care, de la 1 februarie, incep sa fie vandute pe reteta.

Vorbim despre Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, , Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.


VIDEO PROTVPLUS.RO