Romanii cu simptome de gripa noua risca inchisoarea, daca nu le declara!

Dată publicare: 01-06-2009 00:00
Dată actualizare: 08-05-2012 01:00


Daca va intoarceti din Statele Unite, Canada sau Mexic, aveti simptome de gripa, dar refuzati sa le treceti intr-un formular special la aeroport, va paste inchisoarea. De la o luna, la doi ani.

 

De astazi toti pasagerii care vin din SUA, Canada sau Mexic sunt obligati sa scrie in formulare daca au semne de boala: febra, stare generala proasta sau tuse. Aceste formulare se vor afla la ghiseele din aeroporturi.
Ion Bazac, ministrul sanatatii
A facut anuntul chiar ministrul sanatatii, luni, la pranz, dupa ce dimineata s-a aflat ca exista cinci cazuri de gripa noua in Romania. Ultimele au fost depistate la doua femei, mama si fiica. Una dintre ele, in varsta de 28 de ani, a venit acum trei zile in Bucuresti, de la New York, si i-a transmis virusul A ( H1N1) si celeilalte. Posibil si iubitului, care a fost si el internat de urgenta.

In plus, pentru cursele directe introduse de luni pe ruta SUA- Romania, medicii vor face triajul pasagerilor la terminalul Sosiri. Astfel, acestia vor fi intrebati de echipe medicale daca se simt rau.

De altfel, cei din Ministerul Sanatatii spun ca fluxul de pasageri dinspre tarile de peste ocean este impresionant. La noi, in fiecare zi ajung 400 de persoane din Mexic si alte 400 din SUA si Canada.

Intre timp, autoritatile au identificat 70 de persoane cu care tanara de 28 de ani din New York a intrat in contact. 14 sunt din anturajul familiei si vecinii din avion, carora li s-au recoltat probe. Restul sunt prieteni cu care tanara s-a intalnit la un restaurant imediat ce a ajuns in tara - acestia sunt izolati la domiciliu.

Tags: gripa porcina,


VIDEO PROTVPLUS.RO