Admiterea la liceu pe baza de examen ar putea fi reintrodusa. Cum sunt dezavantajati elevii de repartizarea electronica
Sistemul actual de repartizare computerizata la admiterea in licee dezvolta o prapastie tot mai mare in educatia romaneasca.
Asta sustin specialistii din invatamant, care vorbesc de o impartire a scolilor in cele mai bune, unde se intra cu medii foarte mari si restul. In plus, din cele mai slabe 100 de scoli din tara ies an de an mii de elevi care nu reusesc sa ia BAC-ul. Reprezentantii Ministerului Educatiei propun chiar revenirea la admiterea clasica la liceu, pe baza de examen.
234, 235, 236, 286, 287, 298... Numerele acestea sunt codurile specializarilor pe care parintii le-au trecut in foaia de inscriere la admiterea in liceu. Sunt trecute in ordinea importantei pentru elev, de la cel mai bun, la cel mai slab liceu. Media generala e cea care duce elevul la un anumit colegiu.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Problema e ca foarte putini elevi ajung, in final, dupa repartizarea electronica, la liceul pe care si l-au dorit.
La cele mai bune 50 de specializari din Romania, anul acesta s-a intrat cu media minima 9,46. Si au intrat doar 2400 de elevi in clasele respective. In schimb, la liceele de 8 sau de 7 si 6, de la un an la altul, nivelul educatiei coboara.
Oana Moraru, consultant educational: "Ramane in special o medie de copii repartizati la licee de mana a doua, de unde profesorii, in principiu, fug pentru ca n-au reputatie pentru cariera lor cu numele si de unde cultura organizationala, nevoia de reusita, ambitia copiilor se pierd treptat."
Sa luam un exemplu: Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" Bucuresti. Nu este un liceu de top, ci unul mediu, cu o tendinta de cadere de la an la an in clasamentele scolilor dupa media de admitere. Iata datele: in 2013 era pe locul 197, 2014 a insemnat o cadere cu 30 de locuri, anul trecut cu alte 11 si anul acesta inca nu avem date definitive, pentru ca procedura de depunere a dosarelor este in curs. Fiind un liceu de cartier, pentru el opteaza cam 20% dintre elevi din prima, restul sunt repartizati aici, dar pentru ei este a 20-a sau chiar a 100-a optiune, din cele 150 posibile. Asa ca, din start, sunt demotivati. Plus ca vin intr-o clasa in care sunt numai copii de media 8. Iar la finalul liceului, media de la BAC este 6.
In plus, repartizarea electronica inseamna pentru cei mai multi scoli departe de casa. Un raport recent arata ca daca un copil de la sat face 25 de minute pana la liceu, in medie, un orasean face 32 de minute, iar in Bucuresti 41 de minute.
Examenul direct la un liceu de elita ar permite elevilor care iau si medii mai mici de 9,50 de exemplu, sa intre si sa urmeze cursurile unui colegiu foarte bun. Abia dupa ce listele au fost completate cu elevii declarati admisi, cei respinsi vor fi repartizati la alte licee, mai slabe.