A fost sărbătoare de 1 martie în școli. Copiii au împărțit bucuroși flori și mărțișoare
Deşi primăvara a venit pe ploaie florile ne-au înseninat tuturor ziua, în şcoli mai ales a fost sărbătoare. Asta chiar dacă subiectul mărţişoarelor a fost amplu dezabatut.
În timp ce Ministrul Educaţiei a declarat public că nu poate să le interzică, cel al Sănătăţii le-a recomandat totuşi elevilor să poarte mănuşi de unică folosinţă. Cum era de aşteptat acest lucru nu s-a întâmplat.
Porţile şcolilor din Capitală au arătat luni ca intrările în florării. Copiii abia au reuşit să cuprindă în mâini buchetele pentru învăţătoare şi pungile pline de mărtişoare pentru colege.
Înainte de toate puștii în special au primit indicaţii clare: ”Asta e pentru prietena ta şi astea pentru orice doamnă intră prin clasă”.
Câteva minute mai târziu simpatiile au devenit certitudine.
Fetiţă: ''Pe acesta îl am de la Ștefan, de la Vladimir acesta''.
Fetiţă: "Ăsta l-am primit de la Cristi, ăsta tot de la Cristi, ăsta de la Șrefan ăsta tot de la Ștefan''.
Curajos, dar şi sensibil, Ştefan a dovedit că este un adevărat cavaler.
Ştefan: ''Toate fetele mi-au spus că le-ai dat mărtişoare. Da, asta e adevărat, pentru că îmi place să le văd fericite. Uite, acesta e pentru dumneavoastră, acesta e pentru mama, abia aștept să-i dau să o văd fericită şi pe ea că îi dăruiesc un mărţişor făcut de mine''.
Pentru băieţi, ziua a fost extrem de complicată.
Cristi: ''Le-am dat cam tuturor fetelor şi celor din clasa cealaltă. I-am dat şi fetei ăsteia, dar am uitat să-i dau. Eu sunt mai uituc un pic”.
Învăţătoare: ”Fetiţele au fost foarte încântate, băieţii foarte mândri. Îmi doresc să fie ca un nou început, ca o speranţă, ca o reinventare pentru toți''.
În alte zone ale ţării bărbaţii ar fi trebuit să fie în centrul atenţiei.
Bărbat: ”În zona Bucovinei primesc bărbaţii luni şi de 8 martie femeile. Acum, cu pandemia asta s-au mai restrâns, nu mai e cum a fost''.
Mărţişorul a fost consemnat de etnologi la români, bulgari şi albanezi. Țăranii păstrau obiceiul la început de primăvară, ca să fie protejaţi de boli şi de ghinion.
În clase însă, elevii au ascultat o altă poveste. Cea care le-a readus oamenilor Soarele şi lumina ar fi fost o fată frumoasă salvată de un tânăr din mâinile unui zmeu.