A crescut numărul ședințelor de psihoterapie decontate pentru copii cu autism. Experții sunt, însă, puțini
A crescut numărul ședințelor de psihoterapie decontate pentru copiii cu autism, dar nu avem suficienți experți care să le acorde îngrijirile necesare.
Pe de altă parte, tot mai mulți copii care au dificultăți de comunicare și de adaptare cer sfatul specialiștilor. În România, zeci de mii de copii au tulburări din spectrul autist.
Printr-un joc în care sunt folosite pernuțe pe care sunt diferite simboluri, copiii învață să recunoască emoțiile, să le gestioneze și să reacționeze corect atunci când o persoana din jurul lor are anumite stări.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Astfel de discuții fac parte din ședințele de teoria minții, extrem de importante în recuperarea copiilor au autism și nu numai.
Crina Nedelcu, psiholog, manager clinică de psihiatrie: „Teoria minții este abilitatea de a empatiza cu ceilalți și de a înțelege relațiile sociale. Dacă el înțelege relațiile sociale și intențiile celorlalți, îi va fi mult mai ușor să interacționeze cu aceștia. Inițial se face o evaluare medicală de către colegii din cadrul clinicii, evaluare psihologică cu teste standardizate folosite la nivel internațional unde vedem nivelul de afectare și în funcție de acest lucru putem interveni”.
De pildă testul Nepsy - care conține 6 ore de testări, împărțile în sedințe care se desfășoară în mai multe zile.
Diana Camila, psiholog: „Este recomandat atunci când există dificultăți de atenție și concentrare, deficite de teoria minții, probleme comportamentale precum agresivitate sau dificutăți școlare”.
Dr. Cristina Anghel, medic primar psihiatrie pediatrică: „A crescut numărul copiilor de toate vârstele care se adresează mai nou serviciului de psihiatrie, pentru evaluare, diagnosticare și stabilirea unei conduite terapeutice, anxietate, depresie, foarte frecvent tulburări pervazive de dezvoltare, refuzuri școale, tulburări obsesiv compulsive, patologiile sunt multe, anxietate foarte multă”.
Puși în fața unor astfel de situații, părinții apelează tot mai mult la psihologi sau psihiatri. Din păcate, de cele mai multe ori sunt nevoiți să plătească ședințele de terapie. Costurile pot depăși de 1.000 de lei pe lună.
Specialiștii în psihiatria pediatrică sunt tot mai căutați, dar numărul lor este extrem de mic. Iar programele de pregătire nu sunt adaptate cu nevoia din piață. La rezidențiatul din acest an au fost scoase la concurs doar 20 de locuri.