Copiii cu autism din Iași, victime ale birocrației. Ping-pong de acuzații între Direcția de Asistență Socială și Primărie
Situație tensionată la Iași, între Direcția de Asistență Socială și Primărie, căreia îi cad victime zece tineri cu nevoi speciale.
Aceștia mergeau, până în urmă cu o lună, la un centru de zi din oraș, din subordinea Asistenței Sociale, în care făceau terapie pentru autism și alte dizabilități. Însă, centrul a fost închis, pentru reabilitare, iar tinerii au rămas fară sprijinul terapeutic. Părinții lor au ajuns să îi ia cu ei la serviciu, pentru că nu au alte soluții. Cei de la Direcția de Asistență Socială și Primărie dau vina unii pe alții.
Centrul Ioan Holban din Iași funcționa într-o clădire degradată și nu mai avea aviz de funcționare. Când a fost închis, la sfârșit de septembrie, cei de la Direcția de Asistență Socială le-au spus părinților că instituția nu îi mai poate îngriji în următoarele nouă luni pe cei zece tineri cu dizabilități.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Laurențiu Besleaga, tatăl unei tinere cu dizabilități: „De o lună de zile nu s-a lucrat, iar noi suntem obligați să ținem copiii acasă. Au spus că se închide, să ne ținem acasă copiii, să angajăm asistenți sociali cu banii care sunt alocați persoanelor cu dizabilități”.
Un bărbat își ia fiica zi de zi cu el la serviciu, la o spălătorie auto. Tânăra suferă de autism și are probleme mari și la coloană vertebrală. Parinții au făcut sacrificii uriașe, inclusiv financiare, ca să își ajute fiica. Fata mergea de la vârsta de 5 ani la centrul închis. Acum, tatăl își plimbă fiica prin spălătorie, din când în când, ca sa facă mișcare. La prânz, fata rămâne nesupravegheată acasă, două ore. Apoi, în grijă o ia mama sa, care se întoarce de la muncă.
Laurențiu Besleaga, tatăl unei tinere cu dizabilități: „Ea trebuie să socializeze, trebuie să facă terapie continuă pentru a nu pierde abilitățile pe care le-am câștigat în ani de zile și cu tratamente costisitoare. Aveau personal specializat, fizioterapeut și kinetoterapeut, care fac exerciții cu ea”.
Angajații Primăriei ridică din umeri
O altă mamă caută soluții să își ajute cât mai mult fiul de 19 ani, cu autism.
Irina Litcanu, mama unui tânăr cu dizabilități: „Mă ajută o persoană de 77 de ani. Este bona lui, căreia îi dau îndemnizația. Pierd socializare, pierd terapii, pierd toate deprinderile cu care au fost obișnuiți. Nu îmi permit mai mult, să plătesc mai multe ore, pentru că e scump”.
Cei de la Direcția de Asistență Socială spun că Primăria ar trebui să ofere un sediu nou.
Ticu Ioan, dir. adj. DGASPC Iași: Trebuie să se dea o hotărâre de Consiliu Local pentru acel spațiu, suntem în proceduri.
Reporter: Cum de nu s-a găsit un spațiu mai devreme, înainte să se închidă?
Ticu Ioan: După cum bine știți suntem deficitari de clădiri, nu avem clădiri de rezervă să mutăm beneficiarii.
Reprezentanții Primăriei ridică din umeri.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași: „Situația e destul de gravă și de urgentă. Am indentificat un spațiu la un colegiu din Iași, la un cămin. Nu putem lăsa aceste centre să fie închise și nici angajații pe drumuri. Trebuie să găsim o soluție, este o problemă socială, o problemă socială acută”.
Până la mutarea într-o nouă clădire, vor trece câteva luni, din cauza birocrației. Între timp, peste două săptămâni, Direcția de Asistență Socială va închide temporar, tot pentru reabilitare, încă un centru de zi, cu 25 de beneficiari.