900.000 de romani au sarbatorit cu gratare, mamaliga si "berica" de Sf. Gheorghe. Traditii speciale printre romii din Oltenia

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08

900.000 de romani au astazi toate motivele sa bea si sa chefuiasca, pentru ca poarta numele unuia dintre cei mai mari sfinti ai crestinatatii: Gheorghe.

Si chiar daca suntem in mijlocul saptamanii, sa nu credeti ca nu s-au intins mese peste tot in tara, in special la iarba verde. Gratarele au fumegat non-stop, iar vinul a curs rauri.

In comunitatile tiganesti din Oltenia, cei care poarta numele de Gheorghe sunt numai buni de cinste.

"In familie sarbatorim, cu burdihanul, cu spetii de porc, cu gratare, cu de toate. Aici, bem cu totii. Sa traiesti Gheorghe!", sarbatoreste Gheorghe Mihai Toni.

Pentru ei, Gheorghe este cel mai important dintre sfinti. Tiganii il vad iute la manie, asa ca, de la mic la mare, au grija sa il pomeneasca.

"Ne e frica sa nu dea cu biciul in noi. Noua ne este frica de lucrul asta aproape ca de Dumnezeu. Pentru tiganii pe care ii cheama Gheorghe, Gheorghe ala este cel mai mare nume, este sfant", a explicat Ilie Bambaloi, consilier la Prefectura Dolj.

Pentru ca a fost vreme buna, chiar si la munte multi au preferat sa isi duca musafirii la iarba verde. Gheorghe Stefan este fericit cu toti ai lui: "Am trecut de Paste, azi e Sf. Gheorghe! Va zicem la multi ani!".

Iar pe Gheorghe Capitanu' si pe cumnatul sau din Cluj au venit sa ii cinsteasca inclusiv prietenii din Anglia si Serbia: "La multi ani Gheorghe, Gheorghe care a omorat balaurul si Gheorghe care a omorat sarpele, doi sfinti. Multi ani traiasca, Gheorghe sa traiasca, la multi ani!".

Pe la pranz, in Galati s-au inregistrat 24 de grade. Fara sa faca pic de pauza dupa ce au stat trei zile la masa, crestinii au revenit la prima lor dragoste: gratarul de porc.

"Mici, carnita de porc, de pasare, berica. Uite, mai avem colea salata, ciuperci. Astea sunt excelente la gratar! Pfoaaaa, merg de minune! Berica cat cuprinde. Apa lipseste", a spus unul dintre invitatii la petrecere.

A fost rost de petrecere si pe Valea Cerbului, in Busteni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO