Propunerea unui deputat, la un an de la Colectiv: cadru legal mai bland pentru autorizatia de securitate la incendiu
Dupa un an de la tragedia din Clubul Colectiv, un deputat din Constanta, sustinut de mai multi arhitecti si ingineri, doreste sa modifice legea autorizarii pentru securitate la incendii.
Initiatorii propun - culmea: un cadru legal mai bland, astfel incat titularii sa obtina autorizatia mai usor. Asta pentru ca, sustin ei, 90% dintre constructii, inclusiv scoli si spitale, nu detin autorizatia, iar administratorii nu pot obtine fonduri pentru modernizarea lor.
Pe 30 octombrie 2015 romanii au aflat in cel mai socant mod cu putinta ce se intampla daca unii ocolesc legea si altii nu fac controale: 64 de tineri au murit dupa un incendiu izbucnit in clubul Colectiv.
De atunci, oficialii le-au cerut patronilor sa intre in legalitate, insa desi a trecut un an, prea putini s-au conformat. 1800 au cerut autorizatia pompierilor si peste 200 dintre ei au primit-o sau o vor obtine in curand.
Restul nu au facut modificarile necesare sau nu si-au montat sisteme anti incendiu, precum sprinklere. Pe lista se afla restaurante, baruri sau cluburi. Mai au termen pana in iulie anul viitor, daca nu vor fi inchisi. Intre timp insa, un deputat s-a gandit sa simplifice procedura.
Florin Gheorghe, deputat: "Vorbim de scoli, spitale, despre care stim ca in acest moment sunt foarte putine institutii avizate pentru securitate la incendiu, sub 10% si incercam prin aceasta modificare sa le aducem in legalitate, deoarece in momentul de fata, datorita legislatiei nu pot indeplini toate conditiile impuse de ISU. "
Ce uita deputatul este faptul ca atat scolile, cat si spitalele construite in trecut, nu au nevoie de o autorizare noua.
Pompierii au mers la aceste institutii si au facut recomandari legate de marirea numarului de hidranti si exinctoare, inlocuirea usilor de clasa cu unele ignifuge sau marirea usilor de acces in cladire.
Chiar si in cladirile monument istoric in care nu se pot face modificari, administratorii au gasit solutii.
Ilie Constantin, director adjunct al Muzeului National de Istorie: "Ca acolo unde nu se poate folosi apa instalatii cu gaz inert. De exemplu folosim si aceste stingatoare cu CO2, in incaperile de depozit, ca sa nu stricam carti vechi de ex, dar sunt mai scumpe.
Folosim si acest tip de material care nu ia foc si captuseste si foarte bine obiectele si le protejeaza si termic. exista masuri, costa mai mult, trebuie doar sa fii dispus sa le aplici."
Culmea, acest proiect de lege i-ar ajuta pe patronii de cluburi si baruri deschise in ultimii ani in cladiri vechi. De ce? Un paragraf spune ca acestia pot primi autorizatia pentru securitate la incendiu daca indeplineasc macar 75% din conditiile impuse. Proiectul a fost depus la parlament.
Nici patronii din Centrul Vechi nu sustin acest proiect de lege.
Octav Dura, Reprezentant Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania: "Dupa nefercitul caz Colectiv, procesul de autorizare pentru industria Horeca aproape ca s-a blocat.
Nu consideram ca cineva din partea ISU e vinovat de aceasta situatie, ci credem ca ar trebui sa se aloce si alte resurse. Un agent economic avea nevoie de 7 acte, dupa nefericitul eveniment in anumite sectoare s-a ajuns la 22, 24 de documente pentru a obtine autorizatia."
Peste 200 de patroni au primit ori sunt in curs sa primeasca autorizatia. Indiferent de costuri, acestea nu ar trebui sa treaca in fatza sigurantei oamenilor. Pentru ca un incendiu cum a fost cel de la Colectiv se poate repeta oricand.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, deputati, colectiv, tragedie, autorizatie,
Dată publicare:
06-11-2016 17:31