Gabriela Firea si Carmen Dan au pornit razboiul cu "Balena Albastra". Psihologii avertizeaza insa ca ar putea agrava situatia
Autoritatile romane vaneaza ''Balena Albastra''. Primaria Capitalei si Ministerul de Interne au inceput o campanie impotriva acestui presupus joc care ar fi facut victime in randul adolescentilor din estul Europei.
Politistii nostri nu confirma aparitia unor cazuri grave aici, insa incearca sa ii atentioneze pe elevi in legatura cu jocurile periculoase de pe internet. Psihologii spun insa ca in lipsa unor dovezi concrete, doar se seamana panica, iar cei mici vor fi mult mai atrasi de fructul oprit.
Campania lansata marti de Ministerul de Interne si Primaria Capitalei ar trebui sa-i convinga elevii din scoli si licee sa nu acceseze jocuri periculoase pe internet. Demersul vine dupa ce Gabriela Firea ar fi fost informata de inspectoratul scolar ca mai multi copii ar fi jucat ''Balena Albastra'', un joc suicidal.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Aveam alternativa sa asteptam cu mainele in san sa se intample o tragedie sau aveam responsabilitatea, sa participam impreuna la o campanie."
Ministrul de Interne s-a implicat preventiv, chiar daca recunoaste ca nu exista cazuri confirmate de sinucideri generate de acest joc.
Carmen Dan, ministrul de Interne: "Avem 54 de cazuri semnalate. In Romania nu sunt victime, din care ca urmare a verificarilor sa fi stabilit o cauzalitate intre acest joc periculos si cazurile semnalate, dar politistii fac in continuare verificari."
Solutia gasita de autoritati este ca politistii sa mearga in clase si sa le vorbeasca elevilor despre potentialele pericole din lumea virtuala. O idee discutabila, spun psihologii, care cred ca astfel de mesaje daca nu sunt transmise punctual pot face mai mult rau decat bine.
Sociolog Gelu Duminica: "Nu prea inteleg campania inceputa azi si nici nu inteleg daca fenomenul la care face referire exista cu adevarat. E doar o psihoza intarita de institutiile statului. Care ar fi efectele adverse sau neasteptate asupra copiilor? Pai daca tot aud de ceva, hai sa incerc, incep sa caut lucrul despre care nu stiu cum arata in momentul de fata."
Cu picioarele pe pamant pare sa fie ministrul Educatiei, care nu a rezonat in fatza acestei campanii.
Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Cred ca se exagereaza foarte, foarte mult, pentru ca acest fenomen - Balena Albastra - a aparut in urma unui articol dintr-un tabloid din Rusia."
Demnitarul are dreptate. In realitate, a reiesit ca doar cateva cazuri au legatura cu Balena Albastra. Ar fi vorba despre o pagina de internet unde cei care intra accepta sa primeasca 50 de porunci. Dupa primele 4, celelalte devin violente si presupun automutilare, privare de somn, vizionarea de filme cu mesaje de groaza sau depresive iar in final sinuciderea.
Initiatorul Philipp Budeikin, un tanar rus de 21 de ani, a fost arestat la Sankt Petersburg anul trecut. El spune ca mesajul lui a fost denaturat.
Philipp Budeikin: "Scopul a fost sa isi insceneze moartea fara sa lase pe nimeni sa stie ca ei traiesc in continuare. Le-am scris ca exista o singura viata si ca a trebui sa o traiasca cu demnitate. Dar apoi am obosit si am inceput sa ii ignor."
Numai ca jocul s-a transformat intr-un mit si curiozitatea i-a impins pe copii sa incerce sa copieze mesajul fara sa inteleaga pericolul. Asa se face ca au aparut situatii in care si-au facut taieturi pe maini ori s-au strans unii pe altii in brate pana au lesinat.
Recent in Botosani, parintii unui copil s-au plans autoritatilor ca acesta si-a desenat un simbol pe mana si cred ca a fost in pericol dupa ce ar accesat jocul pe internet.
Ciprian Manolache, purtator de cuvat ISJ Botosani: "Copilul se afla in afara oricarui pericol intrand deja intr-un program de consiliere psihologica, iar repezentantii inspectoratului judetean de poliie desfasaoara actiuni de prevenire a unor nenorociri ca urmare a accesarii acestui joc primejdios."
Parintii sunt primii care trebuie sa fie atenti la comportamentul copilului. Orele tarzii in noapte petrecute in fata computerului, atractia petnru morbid, faptul ca nu vor sa iasa impreuna cu prietenii sa se distreze, ca sunt deprimati, sunt primele semne ca ceva nu este in regula. Consilierea psihologica poate fi de ajutor daca parintele esueaza in a dialoga fiul sau cu fiica sa. Important, spun specialistii, este sa aveti rabdare si intelegere pentru adolescentul care poate fi uneori dezorientat.
Deputatul PNL, Ovidiu Raetchi: Actiunea de PR a Gabrielei Firea de a merge in scoli pentru a vorbi despre ”Balena albastra” da amploare unui fenomen marginal
Deputatul PNL Ovidiu Raetchi sustine ca ”actiunea de PR” a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a merge in scoli pentru a vorbi despre ”Balena albastra” da amploare unui fenomen marginal, transformandu-l in unul periculos.
”Actiunea de imagine a primarului general al Capitalei, Gabrielei Firea, de a merge in scoli pentru a atrage atentia asupra jocului «Balena albastra» ar putea avea efecte nocive. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, intervine intr-o situatie pentru care nu are nicio pregatire de specialitate, iar implicarea sa ridica gradul de interes pentru un fenomen marginal. Actiunile de PR ar trebui sa se opreasca la granita competentei profesionale si a unor riscuri vitale. Exista voci importante de specialisti, psihologi renumiti, care au afirmat ca «Balena albastra» s-a transformat dintr-un fenomen marginal intr-unul periculos tocmai din cauza atentiei exagerate de care are parte si la care a contribuit, indirect, zilele acestea si primarul Capitalei. Cum poate interactiona Gabriela Firea cu acesti copii in conditiile in care nu are pregatire de specialitate? Nu este acesta un subiect mult prea delicat pentru a fi tratat cu asemenea usurinta?”, arata Raetchi intr-un comunicat.
Deputatul PNL sustine ca un politician este obligat sa dea dovada de responsabilitate, in ciuda dorintei de a obtine capital politic.
”Un politician - si mai ales primarul general al Capitalei - trebuie sa dea dovada de responsabilitate. Jocul «Balena albastra» este o chestiune care merita toata atentia noastra, dar prin intermediul specialistilor, nu al politicienilor dispusi la orice pentru o stire. Ii recomand doamnei Firea sa se ocupe de traficul din Capitala - un haos care uneori implica riscuri vitale”, mai afirma Ovidiu Raetchi.
Profesorul Daniel David, despre ”Balena Albastra”: E un exemplu de fake news cu efecte
Profesor de psihologie clinica si psihoterapie de la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca Daniel David este de parere ca jocul ”Balena Albastra” a fost transformat ”dintr-un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare” si ca abia acum acesta ”poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti”, spunand ca ”este un exemplu de fake news cu efecte”. Profesorul spune ca ”este vorba si despre lipsa de educatie, oamenii nu inteleg esenta informatiei care le este transmisa”, adaugand ca nu stie cum primarul Capitalei si ministrul de Interne ”vor sti sa abordeze aceasta tema” si ca in scoli ar trebui sa fie ”o interventie specializata”.
Daniel David spune ca initiativa ministrului de Interne si a primarului Capitalei de a merge in cateva scoli din Bucuresti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastra” ar putea avea efecte nedorite.
”Nu stiu cum ministrul si primarul vor sti sa abordeze o astfel de tema. E ca si cum ar merge sa vorbeasca oamenilor despre stilul de viata pe care trebuie sa il avem pentru a ne controla tulburarile cardio-vasculare. Nu vreau sa fiu inteles gresit, sesizarea este binevenita, dar dupa sesizare ar fi trebuit sa lucreze cu specialisti pentru ca in scoli sa avem o interventie specializata”, sustine Daniel David.
David spune ca problema jocului este abordata gresit si atrage atentia asupra faptului ca nu exista o legatura directa intre cazurile de suicid si jocul ”Balena Albastra”.
”Este bine sa se implice, dar nu intr-o maniera foarte vizibila. Ar trebui sa se implice sustinand specialistii in domeniu, care dupa aceea sa mearga in scoli si sa monitorizeze situatiile. Adevarul este ca nu exista nicio legatura demonstrata intre aceste comunitati si suicid. Daca te uiti la oamenii care au murit in ultimul an, o sa vezi ca foarte multi, macar cu un an inainte, au fost prin spitale. Nu putem totusi sa spunem ca spitalul i-a omorat, ci au ajuns acolo pentru ca aveau o boala. La fel si in cazul acestor adolescenti. Ei ajung in astfel de comunitati care promoveaza astfel de jocuri pentru ca au tulburari de tip depresiv, se gandesc la suicid si cauta astfel de comunitati. Astfel de comunitati pot sa amplifice problema, nu sa o cauzeze”, spune David.
Daniel David sustine ca tinerii trebuie sa discute despre acest joc cu specialisti cu expertiza in domeniu, iar campania de infomare sa fie una cu caracter general, in toate institutiile scolare.
”Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscura asa cum exista zeci pe internet, prin faptul ca s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc si aceasta comunitate poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti. Acum ii facem sa devina curiosi si sa caute informatii. Cand nu cunosti o marca, dar vezi ca toata lumea vorbeste despre ea, devii curios. Parintii si profesorii ar trebui sa fie foarte atenti la manifestari de tip depresiv, care se vad in modul in care gandesc, in modul in care vorbesc si in modul in care se comporta. Specialistii ar trebui sa faca activitati de monitorizare, dar sa fie vorba despre specialisti. Ce intalnire poate fi intre primar si elevi? Cu cati se poate intalni? Daca incepi sa vorbesti despre fenomen atat de public, atragi atentia asupra lui, in timp ce actiunea specialistului poate fi mai pragmatica si cu o vizibilitate mai scazuta. Ce vrem, sa vorbim despre asta sau sa avem un efect pragmatic prin care copiii sa fie protejati?”, spune Daniel David.
Profesorul spune ca povestea jocului ”Balena Albastra” este un caz de ”fake news”, care insa ar putea efecte serioase.
”Este un exemplu de fake news cu efecte. A inceput ca un fake news care din nimic a devenit ceva mare si acum s-ar putea sa aiba efecte negative mari. Nu exista nicio dovada ca acest joc are rol cauzal in suicid. Am facut o analiza tocmai pe informatia ca din noiembrie 2015 pana in aprilie 2016 au fost 130 de tineri din Rusia care s-au sinucis. Statisticile spun ca in anul 2013, in aceeasi perioada, au fost peste 460 de sinucideri. S-a pornit de la date false si avem o poveste care sperie, care a prins in spatiul public si ar putea sa aiba acum un impact real”, mai spune David.
Daniel David pune isteria provocata de acest joc in legatura cu nivelul de educatie si cu capacitatea adultilor de a se raporta corect la adolescenti si la problemele pe care acestia le au.
”Este vorba si despre lipsa de educatie. Oamenii nu inteleg esenta informatiei care le este transmisa. Daca tu, dintr-un text complex, ramai doar cu ideea ca jocul ”Balena Albastra” te face sa te sinucizi, e o problema de educatie. Apoi este si o problema care tine de curiozitatea tinerilor. Ei simt nevoia de a se revolta fata de reguli si la varsta asta, daca le spui sa nu faca ceva, ii faci curiosi si chiar vor face acel ceva. Este o combinatie de mai multi factori”, explica Daniel David.
Sursa: Pro TV
Etichete: Gabriela Firea, campanie, scoli, carmen dan, balena albastra,
Dată publicare:
04-04-2017 14:09