50% dintre șoferii români nu folosesc centurile de siguranță și își pun viețile în pericol
Unii şoferi consideră centura doar un moft şi încearcă să păcălească poliţiştii, fără să realizeze că de fapt îşi pun viaţa în pericol.
Ei o poartă doar de formă, adică fără să o treacă peste umăr, ci pe sub mâna.
Ceea ce nu ştiu ei, avertizează specialiştii, este că, în cazul unui impact, centura devine inutilă. Mai grav este că 50% dintre şoferi, arată studiile, nu îşi pun centura deloc.
În România, anul trecut, dintre cele 1893 de persoane decedate în accidente rutiere, aproape jumătate nu au purtat centură de siguranţă. În ciuda numeroaselor campanii derulate de poliţia română, şoferii nu ţin cont de riscuri. Numai sâmbătă, într-o jumătate de oră, poliţiştii rutieri din Capitală au amendat 50 de şoferi.
Agenţii au constatat cu surprindere că mulţi şoferi poartă centura incorect. În loc să o ţină peste claviculă, aceştia o trec pe sub mâna, fără să ştie că în acest mod, dispozitivul devine inutil.
Şi specialiştii spun că, ţinută în acest mod, riscul e la fel de mare că atunci când nu o purtăm. Aceştia atenţionează că airbaig-ul nu este suficient.
În ceea ce-i priveşte pe cei care stau pe bancheta din spate a maşinii, studiile arată că doar 20% dintre ei îşi pun centura, deşi riscurile sunt uriaşe.
Alexandru Tănăsescu, pilot Academia Titi Aur: "Cei din spate dacă nu poartă centură de siguranță devin criminali cu premediatare, pentru că la momentul unui impact corpul uman pleacă în faţă cu o greutate pe care nu o putem controla, în jur de 400-500 de kg, şi cel din spate se duce către cel din faţă cu această forţă şi cauzează leziuni incompatibile cu viaţa".
Amenda pentru lipsa centurii de siguranţă ajunge la 450 de lei, iar şoferul primeşte şi 2 puncte de penalizare.