33 de manageri europeni construiesc case pentru familii nevoiase, in Cluj. "Este mult mai bine decat in birou"
33 de directori de multinationale s-au mutat pe santier, pentru o cauza nobila.
Au renuntat la costum si au pus umarul la treaba, in Cluj, unde ajuta la constructia unor case pentru familii nevoiase. Cot la cot cu voluntarii lucreaza si cei care se vor instala apoi in locuintele respective.
Cei 33 de manageri, veniti din sase tari europene, s-au intalnit pe santierul din localitatea Jucu, in Cluj. Munca fizica nu i-a speriat. I-a mobilizat gandul ca impreuna cladesc un camin pentru familii nevoiase.
Teodora Hristova, manager: "Chiar sunt foarte entuziasmata. Pentru mine, e pentru prima data, dar chiar ma simt foarte bine cand stiu ca asa ajut pe cineva."
Adrian Garofeanu, director general al unei companii : "E minunat. De mult asteptam acest proiect. Este mult mai bine decat in birou. Cred ca toti avem cumva aceasta obligatie, de a face acte de voluntariat, atata timp cat putem sa-i ajutam pe altii care au nevoie si care sunt mai putin avantajati."
Cei care se muta in casele ridicate cu ajutorul voluntarilor sunt oameni greu incercati de soarta, cu venituri mici. Ei trebuie sa faca insa dovada ca, in timp, au posibilitatea sa achite integral locuinta.
Barbat: "Asta e casa, asta e holul, acolo va fi bucataria, debaraua..."
Alexandru Calab este unul dintre beneficiari. Locuieste cu sotia si cei doi copii intr-o garsoniera, si visul de a avea o casa parea, pana de curand, ireal.
Alexandru Calab, beneficiar al unei locuinte: "Pentru noi e minunat, perfect... Am incercat sa luam un credit de la banca, sa ne cumparam o locuinta si n-am reusit. Cu veniturile noastre, eram chiar la limita de jos."
Reporter: Cat platesc pentru case?
Andrei Aronet, presedintele Habbitat for Humanity Cluj : Costul final al casei - pentru ca se face cu ajutorul voluntarilor - este extrem de scazut. Sub 20.000 de euro, una dintre locuinte. Nu avem nicio rata care sa treaca de 400 de lei, pentru ca familiile au la dispozitie 20 de ani sa ramburseze acesti bani si o fac in rate fara profit sau dobanda.."
Pana acum, in judetul Cluj, au fost ridicate astfel 15 case.