Asistentii voluntari fara de care spitalele n-ar putea functiona. "Diferenta se face doar la bani, fiindca nu primesc"
Mii de voluntari muncesc cot la cot cu angajatii in spitalele din toata tara, cu speranta ca, intr-o zi, vor fi scoase la concurs locurile de munca pe care si le doresc.
La Galati, in prima linie, la Unitatea de Primiri Urgente, doisprezece asistenti si doi brancardieri voluntari vin la program. Au familii, au rate la banci, au responsabilitati, dar urmaresc un singur lucru: sa lucreze in sanatate, chiar daca nu pot fi platiti deocamdata
Putini sunt cei care mai stiu ca Silvia este asistent voluntar. O asteapta acasa doua fetite, de zece si unsprezece ani, si un sot care intretine toata familia. Are patruzeci de ani si pe ultimii patru i-a petrecut in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic din Galati. Fara plata, si i s-a intamplat sa fie chemata de acasa in zile in care nu avea bani nici de un bilet de autobuz.
Silvia Vargolici, asistent voluntar:"Nu am putut sa refuz, chiar daca veneam pe jos. Adica nu e exces de zel ceea ce va spun. Si m-am ridicat, am plecat, mi-am dat seama ca nu aveam decat un bilet, am cerut imprumut la colegi, a doua zi m-am intors acasa sanatoasa si multumita sufleteste."
La fel este si colega ei, Alina Prodea. Nu ii place sa se planga, dar aproape ca ii dau lacrimile cand povesteste cat de greu ii este, uneori. "Avem si noi banci, avem si noi rate la casa, ca toata lumea, avem si noi datorii pe care nu le putem plati decat foarte greu."
Unii au noroc sa ii mai ajute parintii. Altii, pe langa munca prestata in regim de voluntariat, si-au mai gasit cate ceva, cu jumatate de norma. Teodor Ceapa e unul dintre ei: "Casatorit, un copil de trei luni, sotia este studenta. Cu banii ne-au ajutat parintii cateva luni, dupa ce ne-am casatorit. Si acum am reusit sa mai am inca un job, in combinat, tot pe ambulanta."
Cu totii asteapta ziua in care vor fi scoase posturi la concurs si spera ca vor avea prioritate, pentru ca au muncit cot la cot cu angajatii spitalului.
Dr. Angel Trifan, medic-sef UPU, spune ca deosebirea dintre voluntari si personalul angajat se face “doar la bani, fiindca nu primesc. In rest toate responsabilitatile le au, primesc vechime si indeplinesc aceeasi functie ca un asistent medical."
Zoica Marola, asistenta-sef: "Tot respectul pentru ei si le multumesc din suflet, ca este un mare ajutor."
Nici macar cu ajutorul voluntarilor nu este acoperit necesarul de personal de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic din Galati. Ar mai fi nevoie de 33 de asistenti si zece brancardieri. Doar entuziasmul, ambitia si devotamentul celor care lucreaza chiar si fara salariu mai fac ca sistemul sa mearga.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, voluntari, asistenta, urgenta,
Dată publicare:
29-08-2015 08:40