30% dintre romani au un animal de companie. Cat cheltuiesc lunar pentru hrana si intretinerea "celui mai bun prieten" al lor
Cainii, dar si pisicile, sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor, dovada ca un roman din trei are in prezent un animal de companie. Iar afacerile cu hrana si accesorii pentru aceste simpatice necuvantatoare merg foarte bine.
Cu o crestere medie a incasarilor de 10 procente pe an, Romania a ajuns in momentul de fata sa se compare cu Ungaria, Cehia sau Bulgaria.
Pentru Buono, un labrador in varsta de trei ani, stapanul sau cheltuie aproximativ 300 de lei, in fiecare luna, pentru hrana si ingrijire. Numai mancarea costa intre 200 si 250 de lei, iar intretinerea si tratamentele medicale, intre 20 si 80 de lei.
Potrivit unui studiu EUROMONITOR, suma medie lunara cheltuita de un roman pentru un animal de companie este de 111 lei, in crestere cu aproape 9 % fata de 2013.
Asa se face ca pentru 11 milioane de caini si pisici, care se afla in Romania, proprietarii cheltuiesc 177 de milioane de euro.
Ciprian Dragomir, medic veterinar: "Tot mai multi oamenii isi cumpara caini, iar asta duce clar la o cantitate mai mare de hrana vanduta."
Un alt studiu, realizat de GFK, arata ca Romania s-a aliniat trendurilor internationale in ceea ce priveste rasfatatul animalelor de companie.
Diana Scaunasu, Client Service Manager GFK: " O treime dintre romani au un animal de companie, insa dintre acestia doar jumatate cumpara mancare specializata. Chiar si asa, numarul lor a avut anul trecut o crestere semnfiicativa de doua cifre."
Anul trecut, iubitorii de animale au cheltuit 517 milioane de lei pentru mancarea cainilor si 233 de mililioane de lei pentru hrana pisicilor. La acesti bani se adauga aproape 4 milioane de lei alocate mancarii pentru hamsteri, papagali, broaste testoase sau pesti. Nici sanatatea nu e neglijata. Aproape 30 de milioane de lei s-au dus la clinicile veterinare.
Ciprian Dragomir: "Cauta mancare specializata, adaptata varstei si rasei, asta si pentru ca e mai comod decat sa le prepare."
Cu astfel de cifre, nu e de mirare ca magazinele cu hrana si accesorii pentru animale de companie merg foarte bine, detinand jumatate din piata. Pe locul 2 se afla retailerii, urmati de comerciantii online si clinicile veterinare.