30.000 de eco-pubele cumparate in Timis. Localnicii invatati sa selecteze gunoiul si sa-l transforme in ingrasamant
Suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul colectare selectiva, asa ca autoritatile incep timid sa ia masuri. In Timis, au fost cumparate peste 30.000 de eco-pubele pentru cei din mediul rural.
Cu ajutorul lor, oamenii se vor obisnui sa selecteze gunoiul si sa transforme resturile vegetale, de pilda, in ingrasamant pentru gradina. Domnul Andrei Chereches este mult mai organizat. Poate sa renunte la groapa cu resturi vegetale, urat mirositoare, de la coltul casei.
Pubela eco ii permite sa pastreze deseurile luni de zile, pana putrezesc, pentru a le transforma in ingrasamant natural, dar il obliga si sa colecteze selectiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
200 de localnici din Mosnita Noua, Timis au primit pubele eco.
Localnic: "Unul este pentru resturile menajere: ce avem prin gospodarie, cand curatam cartofi, fructe. Celalalt e pentru iarba. O vom pune aici, pentru ca pana acum o lasam pe jos si o imprastia vantul. Nu putrezea cum trebuie."
In tot judetul Timis, au fost cumparate peste 30 de mii de asemenea pubele. Acopera doar 10 la suta din necesarul pentru toate gospodariile, dar oficialii sunt optimisti si spera ca vor reusi sa schimbe mentalitatile oamenilor.
Primar: "Deseurile vegetale, va dati seama, majoritatea le bagau in saci si le aruncau la tomberoanele de gunoi, mai aveam care faceau si lucruri mai urate, le aruncau pe marginea drumului."
Romania recicleaza sub 5 la suta din gunoiul aruncat si este pe ultimul loc in Uniunea Europeana, in timp ce Belgia, de exemplu, ajunge sa colecteze selectiv la 94 la suta din deseuri.
Daca pana in 2020, nu vom atinge nivelul de 50 la suta, vom fi amendati cu 200 de mii de euro pe zi pentru neindeplinirea obligatiilor asumate in tratatele de aderare.